İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıfların malları artık satılabilecek

AB’ye uyum kapsamında hazırlanan Yeni Vakıflar Kanun Tasarı’na göre, cemaat, esnaf ve yeni vakıfların sonradan iktisap ettikleri taşınır ve taşınmaz mallar, vakıf yetkili organlarının kararıyla satılabilecek.

AB’ye uyum kapsamında hazırlanan yeni Vakıflar Kanun Tasarısı, vakıf yönetimlerini tek çatı altında toplarken, çok önemli yeni düzenlemeler öngörüyor. Hazine’ye devredilen cemaat vakıflarına ait olan taşınmazların tekrar vakıflara iadesini içeren tasarı yasalaşırsa, toplam 161 azınlık vakfından Hazine’de kayıtlı taşınmazı bulunanlar, yasanın yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu haktan yararlanabilecek. Ayrıca vakıflar; Hazine, İl Özel İdareleri ve belediyelere geçen eski eser niteliğindeki mallarına kavuşabilecek, özel vakıf ormanları kurulabilecek. Türkiye’de 161 azınlık vakfı bulunuyor. Bu vakıfların 75’i Rum, 51’i Ermeni, 18’i Musevi, 9’u Süryani, 3’ü Keldani, 2’si Bulgar, 1’i Gürcü ve 1’i Morani.

Tasarıdaki önemli düzenlemeler

Tasarının geçici 11. maddesine göre; halen Hazine veya bağışlayan veya vasiyet edenler adına kayıtlı taşınmazlar, vakfa ait olduğunu belgelemek kaydıyla kanunun yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde müracaat edilmesi halinde vakıf adına tescil edilecek.

Mazbut ve mülhak vakıflara ait akar taşınmaz mal satış ve taviz bedelleri ile satın alınacak

Cemaat, esnaf ve yeni vakıfların sonradan iktisap ettikleri taşınır ve taşınmaz mallar, vakıf yetkili organlarının kararıyla satılabilecek. Vakıf yoluyla meydana gelip de Hazine, belediye ve İl Özel İdareleri’ne geçen eski eserler de vakıf adına tescil edilebilecek.

Tasarıya göre, cemaat vakıfları da yüzde 5 oranında teftiş ve denetim payı ödeyecek.

Hazine’nin mülkiyetine geçmiş olan vakıf ormanları ile fiilen orman vasfını kaybeden taşınmazların mülkiyeti hiçbir hükme gerek kalmaksızın vakıf adına tescil edilebilecek. Böylece Formula-1 pistinin çevresindeki ormanlık bölgeden dolayı Vakıflar ile Orman Bakanlığı arasındaki ihtilaf ortadan kaldırılmış olacak.

Tasarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ismi de Vakıflar Kurumu olarak değiştiriliyor. Yeni kurumun başkanla birlikte 15 üyesi olacak, 3’ü başkan yardımcısı olarak görev alacak. Üyelere ‘huzur hakkı’ ödenecek.

Kurum bünyesinde Yurt Dışı İlişkiler Koordinasyon Dairesi Başkanlığı oluşturulacak.

“Performans ücreti” uygulamasına geçilecek. Bu ücret, ira gelirlerinin yüzde 3’ünü geçmeyecek.

SONGÜL SELVİ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.