İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Anayasası’na imza atıldı

29 Ekim 2004— Toplam 29 ülkenin katıldığı törende Türkiye’yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil etti.

Birliğin entegrasyonunu güçlendiren ve karar alma sürecini hızlandırmayı hedefleyen AB Anayasası’nın imza töreni, İtalya’nın başkenti Roma’da yapıldı. 1957’de Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun temelini oluşturan Roma Antlaşması’nın imzalandığı salonda toplanan AB liderleri, hem anayasayı hem de nihai belgeyi teker teker imzaladı.

ADAYLARIN İMZASI NİHAİ BELGEDE

Aday ülkeler Bulgaristan, Romanya ve Türkiye ise sadece nihai belgeye imza attı. İmza töreninde Türkiye’yi Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katıldı.

Avrupa Anayasası’nın yürürlüğe girmesi ise üye ülkelerde parlamentolar veya referandum aracılığıyla onaylanması sonrasında mümkün olacak.

Yeni anayasaya göre, dönüşümlü başkanlık yerine uzun dönemli başkanlık öngörülüyor ve Avrupa Parlamentosu’nun yetkileri genişletiliyor.

AB liderleri bugün, Avrupa Parlamentosu’nda güvenoylaması ertelenen “Yeni Avrupa Komisyonu” ile ilgili krizi de ele alacaklar.

Yorumlar kapatıldı.