İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Üyelik çantada keklik değil’

27 Ekim 2004— Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin de, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerini başlatmasının, otomatik olarak üye olacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Chirac, Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’yle ilgili sonucun önceden belli olmadığını belirterek, “AB’ye katılmak için Türkiye adım atacak; AB Türkiye’ye ayak uyduracak değil” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin muazzam çaba harcaması gerektiğini ve üyeliğin zaman gerektirdiğini söyledi. Jacques Chirac, müzakerelerin en az 15 yıl kadar süreceğini söyleyerek, 3 ihtimal üzerinde durdu.

REFERANDUM, KESİNTİ, ÜYELİK DIŞI ÇÖZÜM

Chirac bu ihtimalleri, Türkiye’nin reform çabalarının, zamanı geldiğinde üyelik antlaşmasıyla sonuçlanması ve Fransa’da referandumla onaylanması; görüşmelerin sonuçsuz kalması ve sürecin kesintiye uğraması ve müzakereler ilerlerken ciddi sorunlarla karşılaşılması sonucunda Türkiye ile AB’nin anlaşarak üyelik dışında bir çözüm bulması olarak sıraladı.

Chirac, bütün şartları yerine getirdikten sonra Türkiye’nin üyeliğinin, Avrupa ve Fransa’nın yararına olacağına inandığını da yineledi.

ÜYELİK KESİN DEĞİL

Fransa Başbakanı Jean-Pierre Raffarin de, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerini başlatmasının, otomatik olarak üye olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Fransa Başbakanı, Ulusal Meclis’te bir milletvekilinin sorusu üzerine yaptığı konuşmada, “görüşmeler ile üyelik arasında otomatik bir durumun” olmadığını belirterek, “Başbakan Erdoğan’a dünkü Fransız-Alman doruğunda açıkça söylediğimiz, görüşmeler ile üyelik arasında bir otomatikliğin bulunmadığıdır” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.