İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler inat gibi yapıyor: 4 aydır kapalı olan ‘dinazorlar dönemi teknolojisi’ kullanan nükleer santrallerini, tekrar çalıştırdılar

IĞDIR (İHA) – Ermenistan Metzamor Nükleer Enerji Santrali’nin yaklaşık 4 aylık aradan sonra tekrar faaliyete geçmesi Iğdır’da tepkiyle karşılandı. Iğdır ve Kars’ta başlatılan imza kampanyaları ve tepkiler üzerine Temmuz ayı başlarında kapatılan Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Metzamor Nükleer Enerji Santrali’nin hafta başında yeniden faaliyete geçmesi Iğdırlı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Temmuz ayında faaliyeti durdurulan santralin bacasından yine dumanlar çıkmaya başladığını belirten Iğdırlı vatandaşlar, Ermenistan’ın enerji açığını bahane ederek santrali çalıştırmasının hem kendi ülkesinin insanlarına, hem de Türkiye için büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade ettiler.

Iğdır Barosu avukatlarından Nahide Ova ise, başta Iğdırlılar olmak üzere tüm bölgenin ciddi bir endişe içerisinde olduğunu belirterek, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini söyledi. Ova, “Erivan yönetimi AB’ye verdiği taahhüde rağmen, santrali elektrik sıkıntısını bahane ederek kapatmıyor. Hatta elektrik üretim gücünü arttırmıştır bile” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Oktay Çakıroğlu, eski teknolojiye sahip olan nükleer santralin Uluslararası Atom Enerji Ajansı, AB, Rusya ve Türkiye tarafından yakından takip edildiğini söyledi. Iğdır’ın değişik noktalarına kurdukları radyasyon erken uyarı sistemiyle (RESA) santrali kontrol altında tuttuklarını belirten Çakıroğlu, Ankara’dan her 5 dakikada bir radyasyon ölçümü yaptıklarını ifade etti.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Masası Şefi Sinan Ogan da, bütün dünyanın nükleer santralin kapatılması görüşünde olduğunu kaydederek, “Birinci ünitesi 1977 yılında inşa edilen VVER-440/230 tipi Metzamor Nükleer Santrali, Iğdır’a sadece 16 kilometre uzaklıkta. Dünyadaki benzeri santraller içerisinde en güvensiz santral olma özelliğini halen koruyan Metzamor’un ikinci reaktörü, 1980’de inşa edilerek devreye sokulmuş ve 1988 Ermenistan depreminde ağır bir yara almıştı. Üretim gücü 880 KW/saat olan santral, Ağrı Dağı fay hattı üzerinde ve 1. derece deprem bölgesi üzerine inşa edilmiştir. Bunu Rus yetkililer de söylüyor. Rus bilimadamları, santralin bölgedeki yer altı su kaynaklarına radyasyon sızdırması ihtimali üzerinde duruyor. 1988 yılında yaşanan depremde nükleer santral ciddi derecede zarar görmüş ve 1989 yılında kapatılmıştı. Ancak Ermenistan’ın enerji ihtiyacı yüzünden 1995 yılında yeniden kullanıma açılan Metzamor, irili ufaklı yaklaşık 150 civarında kaza geçirdi” diye konuştu.

AB Erivan Temsilcisi Alex Lauber ise, “Ermenistan, ‘Enerji sıkıntınızı gidermek ve santralin kapatılması için gerekli olan altyapı çalışmalarınıza yardımcı olmak maksadıyla 100 milyon euro verelim’ teklifini ciddiye almamıştır. AB’de öngördüğü yardımı belirsiz bir süre için askıya almıştır” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.