İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’dan AB’ye mesajlar

21 Ekim 2004— Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekmeyeceğini de vurgulayan Erdoğan, Ermeni soykırımı iddiasında bulunanların Osmanlı arşivlerini incelemesini istedi.

Başbakan Erdoğan OECD Türkiye Raporu’yla ilgli basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan ‘Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekip çekmeyeceği yönündeki soruya “Türkiye Kıbrıs’tan asker çekmez. Çünkü Avrupa’nın da isteğiyle Nisan ayında yapılan referandumda Türk tarafı olumlu oy kullandı. Güney Kıbrıs ise ‘hayır’ dediği halde AB’ye üye oldu. Referandumda ‘hayır’ diyenin üye olması çelişki değil midir? Türkiye’ye bu şekilde yüklenilmemelidir” yanıtını verdi.

Erdoğan bir gazetecinin Ermeni soykırımı iddiaları konusunda sorduğu soruyu ise “Soykırım konusunu kabul edebilmemem için önce Osmanlı arşivlerini incelemeniz lazım. Gelin Osmanlı arşivlerine girin inceleyin. Bunu yapmadığınız sürece meseleye objektif bakamazsınız. Benim partimde Ermeni vatandaşlarım var. Benim ülkemdeki Ermeni vatandaşlarımdan şikayet de yok. Uzaktan bakarak sorunu ajiete etmeye kimsenin hakkı yok. Bu konuları kine dönüştürmeyelim, dostluğa dönüştürelim. Biz şu anda Ermenistan sınırını konuşuyoruz, siz süreci uzatıyorsunuz. Şu anda Türk havalimanına Ermeni uçakları iniyor. Bizim bu konulara yaklaşımımız şu anda Ermenistan’da bile yok” şeklinde yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, Avrupa’da Türkiye’ye karşı dinsel kaynaklı bir tavır olup olmadığı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Ana neden dindir demek istemiyorum. Demekte zorlanıyorum. Görüştüğüm liderler Hıristiyan kulübü değildir diyorlar. Bizim üzüldüğümüz nokta da şudur: Türkiye bu sürece yeni başlamadı. 1949’dan beri Avrupa sürecindeyiz. AB eğer siyasi değerler bütünü ise sorun din olmamalı” dedi.

Erdoğan, Fransa halkının Türkiye’nin üyeliğine bakışı konusundaki soruya verdiği yanıtta da “Halkların idaresinde sorumluluklarımız var. Türkiye ödevini yerine getirdi. 17 Aralık’ta AB test edilecektir. AB’nin bu testi başarması lazım. Siyasi liderler halklarından aldıkları yetkiyi kullanmalıdır. Siyasi irade budur. Bugüne kadar tam üye olan ülkelere baktığımız zaman, AB’ye üyelikleri kriterlere göre belirlenmiş. Biz de onların üyelik süreçlerine bakıyoruz. ‘Ber arzu edersem olur, etmezsem olmaz’ demek olmaz. Devletler arasında duygularla hareket edilmez. Bu kriterlerle olur. Fransa’nın hep desteğini gördük. Şu anda da inanıyorum ki rapor istikametinde siyasi iradeler tecelli edecektir. Fransa Türkiye’de bir numaralı yatırımcı ülkedir. Fransa ile her alanda işbirliğimiz devam edecektir. Sıkıntıların aşılacağı inancındayım. Türkiye iç siyaset malzemesi olmamalı” dedi.

Yorumlar kapatıldı.