İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

LONDRA’LI ERMENİ UZMANA GÖRE PETROL İŞİ UMUT VERİCİ

Londra’lı Ermeni Petrol uzmanı Armen Sahakyan, son zamanlarda İran’ın, Ermenistan-İran Gaz Boru hattının Ermenistan kısmının inşası için 30 milyon dolar kredi sözü vermesinin umut verici bir gelişme olduğunu ve gerçekliğe dönüşebileceğini ifade etti.

Armenian Mirror Spectator, Sahakyan’ın konuya ilişkin olarak birçok defalar Ermenistan’a gelerek Enerji Bakanlığıyla projeyi değerlendirdiklerini, 1997 yılında da İran tarafıyla müzakere çalışmalarında aktif rol aldığını bildirmekte. Petrol rezervleri açısından İran’ın dünyada ikinci yeri işgal ettiğini ve İran Hükümetinin projeyi gerçekleştirmeye hazır olduğunu, bunun delilinin de Ermenistan tarafına kredi vermesi olduğunu belirtti Armen Sahakyan.

Armen Sahakyan, Ermenistan I. Cumhuriyeti Parlamento Bşk. Avedik Sahakyan’ın torunu olup, Bağdat’ta doğmuştur. Babası Suren kimyager olup Irak Petol Firmasında çalışmıştır. Dedesi Avedik, Ermenistan’ın sovyetleştirilmesinden sonra Tebriz, Tahran ve oradan da Bağdat’a geçmiş 1940’lı yıllarda aile tekrar İran’a geri gönmüştür. Babası burada bir kitapçı dükkanı açıp Fransızca yayınların temsilcisi olmuştur. Annesi Moskova Konservatuvarı mezunu olup İran’da piyano dersleri vermiştir. Armen Tahran’da orta öğrenimini tamamladıktan sonra eğitimini Beyrut Amerikan Üniv’de devam etmiş, daha sonra Münhen (Almanya) ve Mişigan (ABD) Üniv’de eğitimini sürdürmüştür. İran Ulusal Petrol Firmasının bursuyla Harvard’ı tamamlayıp tekrar İran’a dönmüş ve aynı firmada 2 yıl jeolog olarak çalışmıştır.

Amerikan Conoco firmasının davetiyle önce New York daha sonra Londra’da petrol kaynakları müzakereler yapma ve şartnameler imzalama bölümü müdürlüğü görevine getirilmiştir. Halen bağımsız petrol danışmanı olarak çalışmaktadır.

A. Sahakyan, ilerleme açısından Ermenistan’ın komşularına nazaran daha iyi durumda olduğunu söylemekte ve olanakları ölçüsünde Ermenistan’ın gelişim ve refahına katkıda bulunma isteğini vurgulamaktadır.

H.Dz.

Yorumlar kapatıldı.