İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İftar yemeğinde dinler buluşması

24 Ekim 2004— İftar yemeğinde konuşan TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Toplumsal barışın yolu, birbirini sevmekten, farklılıkları kabul etmekten ve bu farklılıklarla toplum içinde özgürce yaşamaktan geçiyor” dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda bir iftar yemeği verildi.

Arınç, yemekte yaptığı konuşmada bu tür iftarların her akşam bir yerde verildiğini, ancak arkadaşlarıyla gerekmedikçe yemeklere katılmadıklarını söyledi. Ancak, bu akşam “sevgide, aşkta, hoşgörüde, barışta sevgilerini birleştiren insanların iftarda bir araya geldiklerini” kaydeden Arınç, yemeğin bir vesile olduğunu söyledi.

Kendi oturduğu masa ve bütün masaların, vakfın 10 yıl boyunca ısrarla söylediği “toplumsal barış” projesinin başarıya ulaştığını gösterdiğini kaydeden Arınç, salondaki manzarayı gören herkesin çok rahat olması gerektiğin söyledi. Arınç, “Hiç kimse kuşku duymamalıdır, hiç kimse bu topluluktan endişeye kapılmamalıdır, tedirginlik, endişe duymamalıdır. Türkiye’nin gerçeği budur” dedi.

DİNİ LİDERLERİN KONUŞMALARI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da günümüzde tevhit dininin barış çağrısına yürekten ihtiyaç bulunduğunu belirterek, bu güzel birlikteliğin dünyaya örnek olmasını diledi. Bardakoğlu, çocuklar için bu barışın kurulmasını istedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos da Ramazan’da bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, vakfın, Türkiye’de dinler ve kültürler arası diyalog ve hoşgörüye ön ayak olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin 10. Yıl Marşı’nda dile getirildiği gibi, 10 yıl önce açık alınla diyalog içinde yola çıktıklarını kaydeden Bartholomeos, bu süre zarfında eleştirildiklerini, kendilerinden şüphe duyulduğunu, ancak şimdi herkes tarafından taktir edildiklerini kaydetti.

İnisiyatifin fikir babası olan Fetullah Gülen’i sevgi ve dostluk duygularıyla andıklarını kaydeden Bartholomeos, “Bizler din adamları olarak hangi mevkide, hangi dine mensup olursak olalım, insanların refahı, huzuru ve mutluluğu için elele verip çalışmalı ve dua etmeliyiz” dedi. Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva da elele, gönül gönüle, herkesin birbiriyle sevgi enerjisini paylaşmasını isteyerek, şöyle dedi:

“İşte Türkiye’mizin gurur ve iftihar edeceği tablo budur. Temennim ve arzum, Türkiye’mizin bu yüce tablosu, Karadeniz’in dalgası, Marmara’nın, Ege’nin, Akdeniz’in ılık tabloları bütün dünyaya yayılsın ve bu güzel tablo herkese örnek olsun. Eminim ki Tanrı ‘budur’ diyecek, istediğim… Bu dünyaya örnek olsun, çünkü çok ülke buna hasret.”

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Gülerce de demokrasinin asıl mayasının sevgi ve hoşgörü olduğunu söyledi.

Bu arada, vakıf çalışanlarının çocuklarından oluşan bir grup, kürsüden katılımcılara barış, hoşgörü ve birliktelik çağrısı yaparak, salonda bulunanları ayağa kalkıp elele tutuşmaya davet etti. Bunun üzerine, salondakiler elele tutuştular.

İftar yemeğine, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin, Vatikan Temsilcisi Marovitch, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Yaşar Okuyan, İlhan Kesici, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, sanatçılar Mahzun Kırmızıgül ve Neco’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Yorumlar kapatıldı.