İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İspatlayın öyle konuşalım

‘1915 soykırımını tanıyacak mısınız’ sorusuna yanıt “Gelin arşivimizde çalışıp öyle değerlendirin” oldu.

OECD Türkiye raporunun Paris’te açıklanmasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Erdoğan’a “Ermeni soykırımı için sözde ifadesini kullanmayan ilk başbakan sizsiniz. Soykırımı tanımaya mı hazırlanıyorsunuz” diye soruldu. Cevap “Önce arşivlerimizi araştırın” oldu.

Kıbrıs’tan asker çekmeyiz, soykırım için arşive bakın

Kıbrıs’tan asker çekmeyiz, Soykırım için önce arşivimize bakın, uzaktan ajite etmeyin 3 Kararı halk değil, siyasiler verir. AB siyasi değerler bütünü, din sorun olmamalı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa’nın başkenti Paris’te Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) binasında, OECD Türkiye Raporu’nun yayınlanmasının ardından sert açıklamalarda bulundu. 1915 olaylarını ‘soykırım’ diye tanıyan Fransa’da, Erdoğan’a en çok yöneltilen soru Ermeni soykırımıyla ilgili oldu. Ama en ilginç diyalog, gezinin son günü OECD’deki basın toplantısında Ermeni kökenli bir gazeteci ile Başbakan arasında geçti. Gazeteci, “Siz Ermeni soykırımı tabirini kullanan ve ‘sözde’ demeyen ilk Türk Başbakanısınız. Bundan sizin soykırımı tanıyacağınız manasını ve bunun ilk adım olduğu sonucunu çıkarabilir miyiz?” diye söze başladı ve uzun bir söylev çekti. Erdoğan da yanıtında, “Ben sizi rahatlatacağım” diyerek muhatabını dikkate alan ama ironik bir giriş yaptıktan sonra, dünya kamuoyunu hedef alan mesajını verdi.

AJİTE ETMEYİN: Türkiye’nin yaklaşımının Ermenistan’da olmadığını ifade ederken de, soykırım iddialarının araştırılmasının tarihçilere bırakılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Soykırım konusunu kabul edebilmemem için önce Osmanlı arşivlerini incelemeniz lazım. Gelin Osmanlı arşivlerine girin inceleyin. Bunu yapmadığınız sürece meseleye objektif bakamazsınız. Benim partimde Ermeni vatandaşlarım var. Benim ülkemdeki Ermeni vatandaşlarımdan şikayet de yok. Uzaktan bakarak sorunu ajiete etmeye kimsenin hakkı yok. Bu konuları kine dönüştürmeyelim, dostluğa dönüştürelim. Biz şu anda Ermenistan sınırını konuşuyoruz, siz süreci uzatıyorsunuz. Şuanda Türk havalimanına Ermeni uçakları iniyor. Bizim bu konulara yaklaşımımız şu anda Ermenistan’da bile yok. Türkiye, Ermeni iddiaları konusunda rahat bir ülke. İddiada bulunanlar, Osmanlı ve Türk arşivlerine bakmadan konuşuyorlar. Siz pozitif yaklaşın ve bizden de o zaman aynı yönde adımlar bekleyin.”

ASKER ÇEKMEYİZ: Fransa’da Türkiye’ye ilişkin kanaati etkileyen ikinci konu Kıbrıs konusuydu. Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekmesi gerektiği yönündeki görüşler üzerine Erdoğan, bu konuda da şu yanıtı verdi: “Türkiye Kıbrıs’tan asker çekmez. Çünkü Avrupa’nın da isteğiyle Nisan ayında yapılan referandumda Türk tarafı olumlu oy kullandı. Güney Kıbrıs ise ‘hayır’ dediği halde AB’ye üye oldu. Çelişki değil mi?”

FRANSA’YA: Daha çok liderlere mesaj veren Erdoğan, Türkiye’nin üyeliği için karar verecek olanın halklar değil, siyasiler olduğunun altını çizdi. Erdoğan, Fransa halkının Türkiye’nin üyeliğine bakışı konusundaki soruya verdiği yanıtta da, şöyle dedi: “Devletler arasında duygularla hareket edilmez. Fransa’nın hep desteğini gördük. Rapor istikametinde siyasi iradeler tecelli edecek. Fransa ile işbirliğimiz sürecektir”

DİN FAKTÖRÜ: “Din faktörünün, Türkiye’nin üyeliğine zorlaştırıp zorlaştırmayacağı” sorusuna da Erdoğan, “17 Aralık’ta AB test edilecek. Ana neden din demekte zorlanıyorum. AB eğer siyasi değerler bütünü ise sorun din olmamalı” karşılığı verdi.

BELKIS KILIÇKAYA PARİS

Yorumlar kapatıldı.