İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Soykırımı iddiası meclislerde çözülmez

Kritik AB zirvesi öncesinde çıktığı ikna turunda bir süredir Fransa’da temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda (OECD) düzenlediği basın toplantısında ‘sözde’ Ermeni soykırımı iddialarının ideolojik yaklaşımlarla ve parlamentolarda halledilebilecek bir konu olmadığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözümünde üzerine düşeni yaptığını ve Türkiye’nin adadan askerlerini çekmeyeceğini kaydetti. Türkiye’nin ev ödevini yaptığını ve sıranın AB’de olduğunu belirten Erdoğan, Fransız kamuoyundaki tepkiler konusunda da “Devletler arasında duygusallık gayri ciddiliktir. Aksi takdirde devletlerin anlaşması mümkün olmaz.” dedi. 17 Aralık’taki zirvede AB’ nin testten geçeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, zirvede Fransa’nın desteğini beklediğini de ifade etti.

Erdoğan, kendisinin Ermeni soykırımı iddialarından bahsederken diğer Türk siyasetçiler gibi ‘sözde’ kelimesini kullanmadığını vurgulayan bir Fransız gazetecinin sorusu üzerine, bu konunun parlamentolarda halledilebilecek bir konu olmadığını belirterek, bunun tarihçilere bırakılması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, “Ermeni soykırımı iddiasını yapanlar gelip arşivlerimize bakabilirler. Ancak bu iddiaları yapanlar lütfedip arşivlerimizi incelemeye gelmiyorlar. Bunu yapmadığınız sürece meseleye objektif bakamazsınız.’’ diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin Ermenistan’a hava koridorunu açtığını, Türkiye’de yaşayan Ermenilerin de AB üyeliğine büyük destek verdiklerini ifade etti. Bu konunun kine dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, “Biz, dost kazanmayı telakki eden bir ülkeyiz. Diğer ülkeler de böyle düşünürse dünya barışı kazanır.” diye konuştu.

Başbakan, bir gazetecinin, “Türkiye’nin Kıbrıs’tan asker çekip çekmeyeceği” yönündeki sorusunu, “Türkiye Kıbrıs’tan asker çekmez.” diye cevapladı. Avrupa’nın da isteğiyle nisan ayında yapılan referandumda Türk tarafının olumlu oy kullandığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Güney Kıbrıs ise ‘hayır’ dediği halde AB’ye üye oldu. Referandumda ‘hayır’ diyenin üye olması çelişki değil midir? Türkiye’ye bu şekilde yüklenilmemelidir.” dedi.

“NATO, AGİT, OECD’de beraberiz AB’de neden olmayalım?”

Başbakan Erdoğan, Fransız kamuoyunun Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik olumsuz bakmasına yönelik bir soruya, “Türkiye ödevlerini yerine getirmiştir. Devletler arasında duygusallık gayri ciddiliktir. Aksi takdirde devletlerin anlaşması mümkün olmaz.” şeklinde cevap verdi. Kriterlerin belli olduğunu ve gereği yapıldığında müzakerelerin başlayacağını bildiren Başbakan, kimsenin “ben istemiyorum” diyemeyeceğini söyledi. AB kriterleri arasında halkların referandumu olmadığını hatırlatan Erdoğan, kararı halkların yetki verdiği siyasi iradenin aldığını vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin bütün kriterleri yerine getirdiğini ifade ederek, “AB, 17 Aralık’ta bir testten geçecek. AB’nin bu testi başarması lazım.” diye konuştu. Fransa ve Türkiye’nin NATO, AGİT ve OECD’de ortaklık yürüttüğünü hatırlatan Başbakan, “Peki niçin AB’de bir arada olamayacakmışız?” diye konuştu. Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinerek Fransız firmaların Türkiye’de bir numaralı yatırımcı olduklarının altını çizdi. AB içinde Türkiye’ye karşı dinî kaynaklı bir tavır olmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Görüştüğüm liderler Hıristiyan kulübü değildir diyorlar. AB eğer siyasi değerler bütünü ise sorun din olmamalı.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, daha sonra, OECD Genel Sekreteri Donald Johnston’ın onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Sarkozy’den Türkiye’ye örtülü tehdit

Önceki gün Erdoğan’la görüşen Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavır koyduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre “Türkiye’nin üyeliği konusundaki kararı Chirac verecek. O da müzakerelerle ilgili kararını zaten verdi.” şeklinde konuşan Sarkozy, Erdoğan’a “Asıl ondan sonra zor dönem başlayacak.” diye itiraz etti.

Erdoğan, Paris’te Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma anlaşmasını imzalayacağını ve onaylayacağını da bildirdi. Mahkeme, devletlerin işleyebilecekleri soykırım, insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarını soruşturmayı da amaçlıyor.

Yorumlar kapatıldı.