İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeşiller´in hareketli günü

VAHİT BORA, İBRAHİM GÜNEL

İSTANBUL – ‘AB’deki Türkiye: Ortak Bir Gelecek’ konulu konferans eşliğinde genel kurullarını İstanbul’da yapan Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu, dünkü yuvarlak masa toplantısında Türk aydınlarıyla insan haklarını tartıştı. ‘Sivil Haklar’ başlıklı toplantıda, Kürt sorunu, azınlıklar ve ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları üzerine hararetli tartışmalar yaşandı.

İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, Türkiye’ye AB’ye adaylık statüsü verildiği 1999’un sivil haklar açısından milat olduğunu söyledi. Önen, ancak yapısal değişikliklere rağmen şimdiye dek 10 bin işkence mağduruna hizmet vermiş bir vakıf olarak hâlâ baskı gördüklerinden yakındı. Helsinki Yurttaşlar Meclisi üyesi Murat Belge ise, 17 Ağustos depreminin Türk-Yunan ilişkilerinde yeni sayfa açtığını, dış yardımların ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yok’ propagandasını sarstığını aktardı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de ‘Kürt sorunu ve sivilleşmeyi de içeren diyalog sürecine girildiğini’ dile getirdi. AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre ise, ‘sendikal özgürlükler ve Avrupa kökenlilerin hakları konusundaki eksikliklere’ değinerek, “Türkiye’de mevzuatta henüz yer verilmemiş önemli hususlar var. Azınlık hakları, kültür, dini miras, tarihin korunmasıyla ilgili unsurlar mevzuatta yer almalı” diye konuştu.

Soru-cevap kısmında yabancı konuklar, Önen’e vakfın ‘Ermeni soykırımı’ ile ilgili çalışmalarını sordu. Önen, soruya olumsuz yanıt verirken, Belge, “Yeşiller bu tanıma uyacak en son grup ama bütün dünya Batı küstahlığını çok iyi biliyor. Kendilerini üstün görüyorlar. Sizin de karşınızda insan hakları sorunu var. Avrupalıların gelip Ermeni soykırımından bahsetmesine gerek yok” eleştirisi yaptı. Konferans kapsamında Türkiye’deki kadın sorunları da ele alındı.

Yorumlar kapatıldı.