İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oskanyan: `Türkiye´nin Ermeni soykırımını kabul etmesi önşart değil´

19 Ekim, 2004 22:00:00 (TSİ)

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, ”Ankara ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin başlaması için Türkiye’nin Ermeni soykırımını tanıması önşart değil” dedi.

İtalya’da bulunan Oskanyan, Roma’daki yabancı basın merkezinde yaptığı konuşmada, Ermenistan-Türkiye ilişkilerine değindi. Oskanyan, “temennimiz Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının açılması” diye konuştu.

Oskanyan, ”Türkiye ve Azerbaycan ile sınır kapılarının halen kapalı olmasının ülkesi açısından ciddi sıkıntı kaynağı oluşturduğunu” söyledi.

Oskanyan: “Ermenistan ruhen Avrupalı”

Ermenistan’ın ruhen zaten Avrupalı bir ülke olduğunu kaydeden Oskanyan, AB standartlarını yakalamak için önemli adımlar attıklarını ifade etti.

Oskanyan, ”Türkiye’nin AB’ye alınması Avrupa sınırlarının Ermenistan’ı da kapsayabilecek biçimde genişlemesini kolaylaştırıcı bir gelişme olur. Ankara ile masaya oturabilmemiz için Türkiye’nin Ermeni soykırımını
tanıması önşart değil” dedi.

Hristofyas: ”Türkiye, AB’ye girmeden soykırımı tanımalı”

Güney Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeden önce sözde Ermeni soykırımı iddialarını tanıması gerektiğini ileri sürdü.

Hristofyas yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ı işgal altında tuttuğu iddiasını yineleyerek, ”bazı güçlerin Türkiye’yi AB içinde görmek istediğini, bunun da Türk tarafının üstlendiği sorumlulukları yerine getirmesine bağlı olduğunu” kaydetti.

Hristofyas ifadenin şahsi görüşü olduğunu söyledi

Hristofyas, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını tanıması gerektiği ifadesinin şahsi düşüncesi olduğunu da belirtti. Açıklamasında, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözüm sürecine de değinen Hristofyas, ”sorunun Karabağ halkının çıkarları doğrultusunda çözümü, Türkiye’nin bölgede giderek artan etkisini azaltacaktır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.