İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ankara’dan Vatikan’a uyarı

19 Ekim 2004— Patrikhane’nin Lozan’da belirlenen statüsünde değişikliğin sözkonusu olmadığını belirten Devlet Bakanı Atalay, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi’ni uyardıklarını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen’in, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi’nin bir davetiyede Fener Rum Patriği için “ekümenik” sıfatını kullanmasına karşı ne gibi girişimler yapıldığına ilişkin sorusunu yanıtlayan Devlet Bakanı Beşir Atalay, büyükelçinin derhal Dışişleri Bakanlığı’na davet edilerek gerekli girişimde bulunulduğunu söyledi.

Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi’nin, Fener Rum Partikhanesi’nin Lozan Konferansı’nda belirlenen statüsü konusunda açık bir dille uyarıldığını bildiren Atalay, “Bu statüde herhangi bir değişik tabitayla sözkonusu değildir” dedi.

Atalay, şöyle konuştu:

“Türkiye, Lozan Anlaşması ile azınlıkların din ve ibadet özgürlüklerini tanırken, bunu biçimsel bir yaklaşımla değil yeni kurulan cumhuriyetin temel ilkelerinden biri olarak benimsemiştir. Bu anlayış, iç hukukumuzun din ve mezhep farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın eşit olması, hak ve özgürlüklerinin anayasa güvencesi altına alınmış bulunması ana kuralıyla tam bir uyum ve bütünlük içerisindedir.

Aynı anlayış Lozan’da Rum Ortodoks vatandaşlarımızın ruhani işlerinden sorumlu bir Türk merci olarak belirlenen İstanbul’daki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi için de geçerlidir ve dolayısıyla patrikhanenin işlevini Türkiye Cumhuriyeti yasaları himayesinde sürdürmesi esastır. Yasalarımız çerçevesinde faaliyet gösteren her kurumumuz gibi Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nin de bu hak ve sorumlulukları çerçevesinde hareket etmesi esastır. Bu çerçevede, ihtiyaç duyulan her durumda hak ve sorumlulukları İstanbul Valiliğimizce Patrikhane’ye hatırlatılmaktadır.”

Yorumlar kapatıldı.