İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıfları özgür

Avrupa Birliği’ne doğru bir adım daha Vakıflarda Türk-azınlık ayrımı kaldırılıyor gayrimenkullerle ilgili sorun çözülüyor.

Hükümet, azınlık vakıfları ve gayrimenkulleriyle ilgili son pürüzlerı ortadan kaldırıyor. Yeni vakıflar yasa tasarısının 17 Aralık’tan önce çıkması bekleniyor.
Hz. İsa, Hz. Meryem gibi kutsal değerler adına olan taşınmazlar azınlık vakıflarına devredilecek. Vakıf yöneticilerini ancak mahkemeler görevden alabilecek.

Azınlık raporu devleti ürpertti

İçişleri Bakanlığı, ‘Azınlık Raporu’na “Her Türk eşittir” diye itiraz etti, raporu yazan Prof. Oran ise şu yanıtı verdi: Cinayet ve işkence de yasada yasak, ama yapılıyor!.

Resmi ‘azınlık’ yaklaşımını topa tutan Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun, Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporuna ilk itiraz İçişleri Bakanlığı’ndan geldi. İçişleri Bakanlığı’nın yazılı itirazında, azınlık statüsüne, Anayasa’nın 10. maddesiyle “açıklık getirilmeye” çalışıldı. Tüm hak ve serbestilerden Müslüman olan ya da olmayan tüm Türk vatandaşlarının eşit biçimde yararlandığını savunan Bakanlık, “Ülkemizin azınlık anlayışı, statüleri ikili veya çok taraflı milletlerarası antlaşmalarla belirlenmiş nüfus gruplarını kapsayan dini farklılıklara dayalı ulusal azınlıkların kabulüne dayanmaktadır” dedi. Gayrimüslim cemaat vakıflarının gayrimenkul edinmelerine ilişkin yasanın çıkarıldığını kaydeden İçişleri Bakanlığı, Lozan’da sayılan azınlıkların kendi dil ve lehçelerinde basılı yayın çıkarmalarının engellenmediğini, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için yasa çıkarıldığını belirtti. İçişleri Bakanlığı, diğer bakanlıklar için de savunma yaptı, “Konu Milli Eğitim Bakanlığı’nın görev alanına girmekle birlikte, azınlık vatandaşlarımıza ait okullardaki Türk müdür başyardımcılığının kaldırılması ile ilgili olarak yasal değişiklik yapılabilmesi için anılan bakanlık tarafından çalışma yapıldığı bilinmektedir” dedi. Rapordaki Emniyet, TSK, MİT gibi kurumlarda azınlık mensubu memuru alınmaması eleştirisi için de Anayasa’nın eşitlik ilkesi örnek gösterildi, “Memur alımında iddia edildiği gibi bir ayrımın yapılması mümkün değildir” denildi.

DAMLAYA DAMLAYA

İçişleri Bakanlığı’na yanıt, raporu kaleme alan Çalışma Grubu Başkanı Prof. Baskın Oran’dan geldi. Oran, “İşkence yapmak, adam öldürmek ve hırsızlık da yasalarla yasaklanmıştır. Ama, yapılmaktadır” dedi. Raporun 1,5 yıldır engellenmeye çalışıldığını, bakanlıkların temsilcileri hatta sivil toplum örgütü temsilcilerinin itirazlarıyla karşılaştıklarını söyleyen Prof. Oran, “Sonunda oylayıp kabul ettirdik. Bu raporun tek başına hiçbir sonucu olmaz. Ama, damlaya damlaya kayayı oyar. Devletin kurduğu bir kurum bile artık devletin 1920’lerden 2000’lere gelmesini istiyor” dedi. Oran, raporu birkaç yıl önce kaleme alsalardı, en az 5 yıl hapisle cezalandırılacaklarını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.