İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi bastırınca Kerry kampanyası ‘soykırım’ lehine döndü

Zaman’da geçen hafta yayınlan Amerikan Demokrat başkan adayı John Kerry’nin “Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul edeceğim demedim” başlıklı haberi Amerika’da yaşayan bazı Ermeni gruplar arasında infiale yol açtı.

Başa baş geçmesi beklenen 2 Kasım’daki seçimlerde kritik rol oynayan Ermeni lobisinden gelen tepkiler ve baskılar sonucu Kerry kampanyası ‘soykırım’ konusunda geri adım attı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) yayın organı konumundaki Asbarez gazetesi, Demokrat adayın basın sözcülerinden Mark Kitchens’a atfen Kerry’nin Ermeni tezleri yanlısı olduğunu teyit eden bir açıklama yayınladı. Asbarez’e yapılan açıklamada, Demokrat adayın “Senato’daki tutumu ve kampanya sürecinde verdiği beyanatlarla ‘Ermeni soykırımının’ ABD tarafından tanınmasını desteklediği” belirtiliyor.

Kitchens’ın 9 Ekim tarihli açıklaması Demokratların resmi seçim sitesi olan johnkerry.com’un basın açıklamaları kısmında yer almıyor. Kerry’ nin seçim bürosu, Kitchens’ın açıklamasıyla ilgili Zaman’ın mesajlarına henüz cevap vermedi. Partiden Zaman’a bir düzeltme talebi de ulaşmış değil. Kerry, partisinin 2 Ekim’de Washington’da düzenlenen bir toplantısında muhabirimize yaptığı açıklamada, ağustosta Ermeni lobisince dile getirilen ‘Ermeni soykırımı tasarısı’nı kabul edeceği’ yönündeki iddialara cevap vermişti. Kerry, 1990’da Senatör Robert Dole’ün bu konudaki girişimine katkıda bulunduğunu; ancak bu seçim öncesinde tasarıyı kabul edeceğine dair bir beyanatta bulunmadığını vurgulamıştı. Demokrat adayın özel açıklaması gazetemizde 8 Ekim 2004’te yayınlanmıştı. Kerry’nin, bazı Türk destekçileriyle yaptığı sohbetlerde de Ermeni tasarısının geçeceği yönündeki iddiaları kabul etmediği öğrenilmişti.

Kerry’nin basın sözcüsü Mark Kitchens’ın açıklamasında ise bu haberlerin gerçek olmadığı öne sürülerek, şöyle denildi: “John Kerry, Ermeni asıllı Amerikalıları ilgilendiren konularda uzun zamandır liderlik etmiş biridir ve ANCA tarafından başkanlık seçimlerinde desteklenmekten gurur duyuyor. Ermeni asıllı Amerikalıların önündeki seçim açık. Ya ABD Başkanı Bush yönetiminin bu konuya açıkça muhalefeti veya umursamazlığıyla dört yıl daha geçirecekler ya da Kerry-Edwards yönetiminin, Ermenilerin önem verdiği konulara desteğini alacaklar.” Kitchens’ın açıklaması üzerine ABD’deki bazı önde gelen Türk derneklerinin başkanları Kerry’ye mektup yazarak duydukları hayal kırıklığını ifade etti.

Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.