İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlıklara ait dinî merkezler olağanüstü korunacak

Heybeliada Ruhban Okulu’nun 33 yıl sonra yeniden açılmasının tartışıldığı bir dönemde İstanbul Fatih’teki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile İstanbul Bahçelievler’de bulunan bir kiliseye düzenlenen saldırı polisi alarma geçirdi.

Saldırıların provokasyon amaçlı olduğunu ve devam edebileceğini değerlendiren emniyet, 81 il emniyet müdürlüğüne “gizli” teleks emri çekerek “azınlık ve gayrimüslim” gruplara ait tüm dinî merkezleri olağanüstü korumaya aldı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde olumlu gelişmeler yaşanırken İstanbul’da azınlık ve gayrimüslim gruplara ait iki ibadethaneye dikkat çekme amaçlı saldırı düzenlenmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Saldırılardan ilki İstanbul Bahçelievler’de bulunan “Lütuf” adlı ev kiliseye düzenlendi. 5 Ekim 2004 gecesi saat 23.00 sıralarında kimliği belirlenemeyen kişiler ev kiliseyi kurşunlayıp kaçtı. Bu saldırıdan iki gün sonra da Patrikhane’nin çatısına ses bombası atıldı.

Patrikhane’ye düzenlenen saldırı ile Bahçelievler’deki Lütuf Kilisesi’nin kurşunlanmasında benzerlik olup olmadığı araştırılıyor. Polis, AB ve azınlık tartışmalarının yaşandığı bir dönemde gerçekleşen “provokasyon” eylemlere karşı; “azınlık ve gayrimüslim” gruplara ait tüm dinî merkezleri olağanüstü korumaya aldı. Patrikhaneler ve Hahambaşılık başta olmak üzere; kilise, sinagog, ibadet yerleri ile bu gruplara ait kuruluşlara yönelik muhtemel “silahlı ve bombalı” eylemlere karşı polis “teyakkuza” geçirildi. Alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri ikinci bir emre kadar aynı şekilde devam edecek.

Sedat Güneç, Ankara

Yorumlar kapatıldı.