İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ’DA HALA MAYINLAR PATLIYOR

Resmi verilere göre geçen 9 ay içinde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nde (DKC) , savaştan arta kalan mayınların patlamalarına ilişkin 18 olay meydana geldi. Patlamalarda, aralarında 10 kişinin de öldüğü 34 kişi zarar gördü. Patlamalarda yaralanan 5 çocuktan 2’si ise öldü. Resmi organlar bu elim olayları, vatandaşların en temel güvenlik kurallarına dikkat etmemelerinden kaynaklandığını belirtmekte.

DKC’de mayın temizleme çalışmalarında bulunan The HALO Trust konuya ilişkin ciddi endişelerini ifade ederken, Martakert kenti, kent mekezinde bulunan eski Sovyet Ekonomisi Ofisi bitişiğindeki alanda 2 ay önce mayın bulunması sonrası, mayın tehlikesi olan alan haline geldi. 31 Ağustos’tan bu yana The HALO Trust’ın sürdürdüğü mayın temizleme çalışmaları sonucu şu ana dek 15 mayın bulunurken, bu alanı kent sakinleri ve çocukların kullanmaları endişeleri daha da arttırıyor.

1994 yılı sonrasında Martakert kentinde hiç kimsenin mayın patlamasına kurban gitmemiş olması, buranın tehlikesiz olduğu anlamına gelmiyor. Konuya ilişkin olarak son günlerde martakert’te bir toplandı düzenlendi. Toplantıda yetişkinler yanısıra çocukların da konuya ilişkin daha fazla bilgilendirilmesinin önemi belirtildi.

DKC’de son mayın patlaması Martuni bölgesinde Pazartesi günü kaydedildi. Patlama sonucu iki kişi yaralandı. Geçen Cumartesi günü tekrar aynı bölgede, bir traktör mayına çarparak patladı. Şans eseri olayda kurban yok.

Kim Gabrielyan, Stepanakert

Yorumlar kapatıldı.