İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Harap kilisede ayin gerginliği

Fener Rum Patrikhanesi tarafından Değirmenköy’deki Germiyan Kilisesi’nde yapılmak istenen ayin, protestolar yüzünden iptal edildi. Olaylar sırasında 12 kişi gözaltına alındı

Fener Rum Patrikhanesi’nin ilkini geçen yıl yaptığı Silivri Değirmenköy’deki Germiyan Kilisesi ayini, bu yıl tepkiler nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Ayin için bakanlıktan gerekli izni alan Patrikhane, 14 Ekim saat 09.00-13.00 saatleri arasında Değirmenköy’deki Rumlar’dan kalma harap durumdaki ‘Germiyan Kilisesi’nde ayin yapılacağını duyurdu. Ancak, Silivri’de yayın yapan bazı yerel gazeteler ayini sert dille eleştirdiler. Hatta bu gazetelerden biri, ayin tarihinden bir gün önceki sayısında, Rumca ‘Ne işiniz var burada’ başlığını attı. İlçede tansiyon yükselirken, ayini protesto etmek isteyen MHP ve ülkü ocakları üyesi gençler, sabah saatlerinden itibaren otobüslerle Değirmenköy’e gitti.

PAPAZLAR VAZGEÇTİ

Önceden tertibat alan jandarma ekipleri, yaklaşık 250 kişilik protestocu grubu Değirmenköy girişinde durdurdu. Kiliseye yaklaşmalarına izin verilmeyen göstericiler, patrikhane aleyhinde slogan attı. Jandarma, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından basın bildirisi okuyan eylemcilerden, aralarında Silivri MHP İlçe Başkanı Nedim Dündar ve kilisenin yer aldığı Fevzipaşa Mahallesi’nin muhtarı Şenol Karagöz’ün de bulunduğu 12 kişiyi gözaltına aldı. Eski Avcılar Belediye Başkanı Tahsin Salihoğlu’nun da kalabalığın arasında olması dikkat çekti. Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı papazlar, olayları öğrenince ayinden vazgeçti. 2. Abdülhamid’in para yardımı ile 1836’da Rum köylüler için yaptırılan kilise, 1913 yılında Rumlar’ın Yunanistan’a göç etmesiyle boş kalmış. Rumlar’ın altınlarını binanın temeline sakladığı iddiaları yüzünden definecilerin akınına uğrayan kilise, adeta köstebek yuvası haline getirilmiş.

Özcan BÜYÜKOĞLU / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.