İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa Meclisi´nde hep bir ağızdan: Türkiye hazır değil

Muammer ELVEREN / PARİS

TÜRKİYE’nin AB üyeliği dün Fransız Meclisi’nde tartışıldı. Yeşiller Partisi hariç meclisteki tüm parti temsilcileri Türkiye aleyhinde görüş belirttiler.

Başbakan Jean-Pierre Raffarin ‘İstikrarlı, demokratik ve modern bir Türkiye hem Fransa hemde AB’nin yararınadır. Türkiye etrafındaki ülkelere model ülke olabilir, medeniyetler çatışması isteyenlerin tarafına itmemek gerekir. Açıklıkla teyit edelim, Türkiye’nin AB’ye bugün, yarın ve önümüzdeki birkaç yıl içinde üye olması mümkün görünmemektedir.’ dedi.

TÜRKİYE AVRUPALI DEĞİL

Fransa Demokrasi Birliği Başkanı François Bayrou ise ‘Türkiye coğrafi ve kültürel olarak Avrupalı değildir, Irak, İran ve Suriye’ye komşudur, üyelik halinde AB nin sınırları bu ülkelerin ortak sınırı olacaktır. Türkiye’ye tam üyelik yerine Ayrıcalıklı ortaklık verilmelidir’ diye konuştu.

Yeşiller Partisi adına konuşan Noel Mamere de ‘Türkiye çok kültürlülüğün inşası, medeniyetler çatışmasını önlemek ve AB’nin Hristiyan klubü olmadığını göstermek için bir şanstır, müzakerelerin başlamasına destek veriyoruz’ dedi.

ERMENİLER VE SOSYAL HAKLAR

Tartışmada söz alan Sosyalist Parti Meclis Grubu Başkanı Jean-Marc Ayrault, ‘AB’nin dini değil, laik bir proje olduğunu’ belirterek ‘Türkiye’nin yüzüne kapıyı çarpmak tarihi bir hata olur. Müzakerenin başlaması Türkiye’nin yasal hakkıdır. Ama, Türkiye Avrupa’nın sosyal ve sendikal haklarından uzaktır. Tarihi ile hasaplaşmalı Ermeni soykırımını tanımalıdır’ şeklinde görüş bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.