İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERİVAN EKONOMİ FORUMUNA DOĞRU

2003 yılı Ekiminde kurulan Dünya Ermeni Kongrsi (DEK) örgütlenme açısından komplike bir dönemden geçmekte.

DEK adım adım hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlemektedir. Bu yılın Mayıs ayında, birçok ülke bilim adamlarının da katılımıyla düzenlediği konferans sonrasında DEK bünyesinde bir Soykırım Komisyonu oluşturdu. Çalışmalarını sürdüren bu Komisyonun amacı Ermeni-Türk ilişkilerine dair ortak bir Ermeni tavrının oluşturulması ve taleplerin netleştirilmesidir. Çalışmalar Moskova Uluslararası Hukuk ve Siyaset Bilimi Enstitüsü Prof. Y. G. Barseğov’un koordinatörlüğünde devam etmektedir.

Ancak DEK kurucu kongresnde de belirttiğimiz gibi, Soykırımın tanınması, Karabağ sorununun hakkaniyetli çözümü ve Ermeni devletinin sosyal-ekonomik gelişimi, Ermeni halkının çabalarının birleştirilmesi sonucunda mümküğ olacaktır.

Bu bir taraftan Ermenistan ve Diaspora İş çevrelerinin gayretlerinin Ermenistan ekonomisinde Diaspora kaynaklı yatırımların artırılmasını, diğer yandan Ermenistan’lı işadamı ve teşebbüslerin daha fazla uluslararası ekonomi çevrelerinde temsilini zorunlu kılmaktadır.

İlk bakışta birbirinden bağımsız gibi görünen bu konularda DEK çalışmalarını dünyanın farklı ülkelerindeki öncü kuruluşlarla sürdürmektedir. Bu anlamda Rusya yönetiminin ve Ticaret-Sanayi Odası’nın desteğiyle, Rusya Sanayiciler ve İaşdamları Blğ. katılımıyla biz Tüm Rusya Dış Ekonomik İlişkiler Birliğini kurduk. Bu Rusa-Arjantin, Rusya-Güney Kore İşadamları Birliklerine dönüştü. Rusya-Fransa, Rusya-İtalya İşadamları Birlikleriyse kuruluş aşamasındalar. Benzer kuruluşların BDT ülkeleriyle çerçevesinde Rusya-Gürcistan, Rusya-Kazakistan vd. şeklinde oluşturulması da öngörülmektedir.

Böylece DEK sadece Diaspora-Diaspora çizgisinde değil, Ermeni dış ekonomik ilişkilerini kalite olarak yükselterek, halihazırdaki globalizasyonun ruhuna uygun hale getirmeye çalışmaktadır.

Dolayısıyla Forum çerçevesinde Rusya-Ermenistan İşadamları Birliği oluşturma konusunun organizasyonu tartışılacaktır. Bu geniş anlamda Dış Ekonomik İlişkiler Uluslararası Birliği bünyesindeki Uluslararası İşadamları Birliklerinin bir örneğidir. Bu sebeple Foruma sadece Ermenistan ve Diaspora İş ve toplum adamları değil, anılan iş kuruluşları ve farklı hükümet temsilcileri de yer almaktadır.

DEK’in forumu gerçekleştirmedeki başlıca amacının Ermenistan’ın sosyal-ekonomik gelişimine destek olacak iş projelerinin geliştirimesi olduğunu, bu anlamda Diaspora’nın siyasi ve ekonomik potansiyelinin kullanılması, kısaca Ermenistan’ın gelişimine ilişki uzun vadeli stratejik sorunların çözülmesi olduğunu belirteyim.

Forum çalışmaları;

Ermenistan Hükümeti, yerli ve uluslararası kuruluşlardan Ermenistan’ın ekonomik durumu ve gelişme potansiyellerine dair enformasyon,

Uluslararası ekonomil ilişkiler sistemine Ermenistan’ın katılımına dair sistematik bakış konusunun tartışılması,

DEK yeni yapıları olan Stratejik Araştırmalar Merkezi, Küçük ve Orta çaplı İşe destek Yatırım Fonu sorunu, esas sorunlar ve orta vadeli projeler,

Öngörülen sorunların çözümü yolunda uzun vadeli iş partnörleri bulmayı öngörmektedir.

Kısaltıldı

Yorumlar kapatıldı.