İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`YEHOVA ŞAHİTLERİ´ TARİKATI BUNDAN BÖYLE ERMENİSTAN YASALARINI VE VATANDAŞLARININ HAKLARINA SAYGI GÖSTERMEK DURUMUNDA

Ermenistan’da askerlik hizmetine karşı oplumsuz yaklaşımı ve yaprığı dini propaganda esnasında bireylerin haklarını çiğneyen “Yehova şahitleri” Ermenistan Adalet Bakanlığınca dini topluluk olarak kaydedildi.

Totaliter tarikat olarak tanınan ve kesin hiyerarşi ve sıkı disiplinme sahip bu tarikat, tüzüğünün Ermenistan yasalarına uymaması sebebiyle kaydedilmemekteydi. Bundan böyle tarikatın Ermenistan yasalarına saygı gösterip göstermemesine ilişkin olarak Adalet Bakanlığı Basın sekreteri Ara Sağatelyan, kuruluşun tüzüğünü Erömenistan yasalarıyla uyumlaştırdığını ve “Ulusal Azınlıklar ve Dini Meseleler” müsteşarlığını da durumdan haberdar ettiği şeklinde yanıtladı.

Ermenistan Hükümeti çalışma grubu UADM sorumlusu Bn. Hranuş Haradyan, “Yehova Şahitlerini” dini kuruluş olarak değerlendirdiklerini, Tarikatın başkalarının haklarını çiğnemesine ilişkin olarak, Müsteşarlığının daha birkaç ay önce bu doğrultuda bir sonuca vardığını iletti. Kuruluşun yeni tüzüğüne ilişkin bilgisi olmadığını söyleyen Bn. Haradyan, tüzüğün Ermenistan yasalarıyla muhtemelen uyumlaştırılmış olduğunu söyledi ve UADM’nin kayıt sonrası kuruluşun çalışmalarıyla ilgileneceğini de belirtti.

Adalet Bakan Yard. Dikran Muguçyan yaptığı açıklamada; UADM Raporu’nda “Yehova Şahitleri”nin bir dini kuruluş olduğu ve bunun “Dini ve Vicdani Kuruluşlara İlişkin” Yasa’nın Md.5, b ve d paragraflarına uygun olduğunun belirtildiğini söyledi. Muguçyan’a göre eğer bu kuruluş Ermenistan anayasası ve yasalarını çiğnerse, Medeni Kanun’un öngördüğü sorumlulıklarla yükümlü olacak ve gereğinde kuruluş lağv edilebilecek.

Ara Martirosyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.