İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ’IN GÜÇLENMESİ AYNI ZAMANDA DİASPORANIN ELİNDE

AGBU’nun 100 kişden oluşan heyeti Karabağ’a kısa bir ziyarette bulundu. Konuklar, AGBU’nın maddi desteğiyle tekrar yaşanır hale getirilen Hatrut Bölgesi Noraşen Köyü’nü ve Kandzasar’ı ziyaret ettiler.

Daha sonra heyeti kabul eden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Devlet başkanı Arkadi Hugasyan yaptığı konuşmada’da Karabağ Savaşı esnasında Karabağ halkının kazandığı zaferde Ermenistan ve Diaspora’nın önemini vurguladı. Savaşın ekonomik, küştürel ve siyasi alanlarda devam ettiğini söyleyen Hugasyan, bunun Diaspora’nın desteğine ihtiyacı artması anlamına geldiğini belirtti. Dünyanın 24 ülkesinden Kongre için gelen heyetleri, bu ülkelerin elçileri olarak kabul ettiklerini ve DKC’nin sorunlarının çözümünde, siyasal alanda lobi çalışmalarında destek beklediklerini kaydeden Hugasyan, Diasporalı ermenilerin Karabağ’a sadece maddi programlar çerçevesinde ziyaretlerini değil, Karabağ halkının Diaspora’yı kendi yanında hissetmesinin önemli olduğunu söyledi.

DKC Devlet başkanı AGBU’nın Karabağ’daki çalışmalarını oldukça yüksek değerlendirdiklerini ifade etti ve heyet üyelerini özellikle Şuşi’nin onarımına ilişkin sorularını yanıtladı. Bunun için 100 milyon doları gerekli olduğunu ve bu miktarın Diaspora’nın desteği olmadan temininin imkansız olduğunu dolayısıyla yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın deseğiyle bunun alacağını kaydetti.

Heyet üyeleri Karabağ’ın kendi sorunlarını en uygun şekilde ifade edemediğine ilişkin düşüncelerini beyan ettiler. Karabağ sorununun halihazırdaki mizakere sürecine ilişkin sorularına A. Hugasyan; Karabağ’ın 1992-97’de olduğu gibi müzakerelere katılan taraf olmasını,bunun alternatifininse DKC için savaş olacağını söyledi. “Biz tüm meseleleri önşartsız değerlendirmeye hazırız” diyen A. Hugasyan taviz ihtimalinin de altını çizdi.

Karabağ’ın yeni kurulan Oda Orkestrası; AGBU onuruna Stepanakert Kültür ve Gençlik Sarayı’ında ilk konserini verdi. Bilindiği gibi orkestra’nın sponsoru da AGBU’dur.

Kim Gabrielyan, Stepanakert

Yorumlar kapatıldı.