İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac’tan Türkiye tartışmasına yeni boyut

11 Ekim 2004— Jacques Chirac, resmi ziyaret için gittiği Çin’de, France-2 televizyonun, Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin sorularını yanıtladı.

Fransız kamuoyunun kaygılarını gidermeye yönelik mesajlar veren Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin üyeliğinin, en erken 10 ila 15 yıl sonra gündeme gelebileceğini söyledi.

‘VETO HAKKIMIZI KULLANABİLİRİZ’

Avrupa Birliği Komisyonu Raporu’nun, konseyin kararına, temel olacağını kaydeden Jacques Chirac, Türkiye ile müzakerelerin her aşamasında, Fransa’nın veto hakkını kullanabileceğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin üyeliğinin gündeme gelmesi durumunda da, Fransızların referandumla, son sözü söyleme hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Parlamentoda, Türkiye konusunda bir tartışma yapılıp yapılmayacağı sorusuna Chirac, “Parlamento, 17 Aralık’a kadar ve daha sonraki bu uzun süreçte bilgilendirilecek, dinlenecek ve danışılacak” yanıtını verdi.

Jacques Chirac, parlamentodaki tartışmanın, 5’inci Cumhuriyet Anayasası kurallarına ve ruhuna göre olması gerektiğini de vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.