İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

98 oktan benzin uyarısı

Erkan ÇELEBİ

MOTORUN performansını artırdığı, yakıt tüketimini azalttığı, ateşlemeyi kolaylaştırdığı iddia edilen 98 oktan benzinle ilgili tartışma büyüyor. Teknik danışman Onno Usta, ‘Araç, yüksek oktana göre ayarlanmamış ise 98 oktan yakıt, performansı artmaz, aksine düşürür’ diyor.

AKARYAKIT fiyatlarının serbest bırakılmasının ardından benzinde yaşanan ‘oktan’ tartışmasına otomobil meraklılarının yakından tanıdığı Onno Usta da katıldı. Bazı akaryakıt dağıtım şirketlerini 98 oktan benzinleri Türk tüketicilerine yanlış tanıtmakla suçlayan teknik danışman Onno Usta, ‘Araç, yüksek oktana göre ayarlanmamış ise, 98 oktan yakıt, performansı artmaz, aksine düşürür’ uyarısında bulundu.

Türkiye’deki araçların büyük bölümünün ayarlarının 95 oktan benzine göre yapıldığına dikkat çeken Onno Usta, ‘Bu nedenle, en iyi performans, süper ve 95 oktan kurşunsuz benzinle elde edilir. Motorun performansını artırmak için daha fazla bedel ödeyip, yüksek oktan sayısına sahip yakıt kullanmaya gerek yok’ dedi.

YANLIŞ İMAJ

Bu nedenle, yüksek oktanlı yakıtların tüm motorlarda performans artırdığı imajını yaratmanın yanlış olduğuna da değinen Onno Usta, ‘Kullanım klavuzlarında yer alan yakıtın dışında başka bir yakıt kullanılmamalı. Aksi taktirde, düşük oktana ayarlı motorda çekişi artırmak, yakıt tasarufunda bulunmak ya da aracın çabuk çalışmasını sağlamak amacıyla yüksek oktanlı benzin kullanmak, dizel araçlara benzin koymaktan farklı olmaz. Bu da araca fayda yerine zarar verir’ dedi.

Yüksek oktanlı yakıtları, tüm motorlarda değil, turbo gibi bazı özelliklere sahip motorlarda kullanmak gerektiğini de söyleyen Onno Usta, ‘Akaryakıt dağıtım firmaları, reklamlarında tüm bu unsurları gözden kaçırarak, 98 oktan yakıtların sanki tüm benzinli araçlarda performans artırdığı imajını yaratıp, cazip bir ürün gibi lanse ediyorlar. Bu da, araç sahiplerinin benzin alırken bilinçisiz şekilde hareket etmesine neden oluyor’ dedi.

LİTREDE 162 LİRA FARK

Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu’nun yaptığı araştırmaya göre, akaryakıt fiyatlarının serbest bırakılmadan önce 98 oktan benzinleri sadece bazı dağıtım şirketleri kısıtlı bayileri aracılığıyla satıyordu. 95 oktan benzinle aynı fiyattan satılan bu yüksek oktanlı ithal yakıt, fiyatların serbest bırakılmasıyla birlikte, hemen hemen tüm akaryakıt istasyonlarına girdi. Ancak bu kez, 95 oktan benzinle arasında litrede 162 bin lira gibi önemli bir fiyat farkı oluştu. Bir litre 95 oktan benzin 2 milyon 185 bin liradan satılırken, 98 oktan benzinin litre fiyatı 2 milyon 347 bin lira oldu. Bu da, benzin depolarının 10 milyon liraya yakın daha pahalı dolmasına yol açtı.

Ancak, oluşan yanlış imaj yüzünden motor performansının artacağını düşünen bazı araç sahipleri, bu fiyat farkına rağmen 98 oktan kurşunsuz benzinleri tercih etmeye başladı. Oysa, 98 oktan benzin, yüksek sıkıştırma oranlarıyla çalışan motorlu spor araçlar ile lüks sınıfa giren bazı otomobillerde kullanılması gerekiyor. Ayrıca, 98 oktanlı benzinler araçlarda ki vuruntu sesine göre kullanması gerekiyor. Silindirlerde yanlış zamanda meydana gelen ateşlemeden ya da tutuşmadan kaynaklanan bu ses, motorun performansını düşürebiliyor. Yüksek oktanlı benzin, düşük oktanlı benzinden daha yavaş yandığı için motor yüksek devirde çalışırken vuruntu oluşmasını engelliyor. Bu nedenle, yüksek oktanlı benzin vuruntuya karşı daha dirençli olabiliyor. Aracın motoru dikkatlice dinlendiğinde, bu vuruntu sesi gelmiyorsa, yüksek oktanlı yakıt kullanmaya da gerek kalmıyor.

Yorumlar kapatıldı.