İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KANADALI ERMENİ ŞARKICI ERMENİSTAN’DA

Daha 4 yaşındayken (1976) ebeveynleriyle beraber Lübnan’ı terkedip kanada Montreal’e yerleşen genç şarkıcı Byuzant Klncyan ilk defa Ermenistan’da. İlk öğrenimini Montreal Fransız okulunda yaparken aynı zamanda Ermeni okuluna da giden Byuzant, küçük yaşta dayılarından dinlediği ermeni halk şarkılarının etkisiyle, ermenice şarkılarla ilgilenmeye başladı. Montreal’de Hasmik Karamyan’ın yanında 4 yıl sesini geliştirdikten sonra, 13 yıldır ABD ve Kanada sahnelerinin “Byuzant ve arkadaşları” grubu olarak aranan müzisyenlerinden biri oldu.

Ermeni halk şarkıları yanısıra, şarkıların modern yorumlarını da yapan Byuzant, 6-7 farklı dilde de halk şarkıları söylemekte, 10’dan fazla da kendi bestesi bulunmakta.

İlk defa Ermenistan’da bulunan Byuzant’ın ana vatana ilişkin izlenimleri ise mükemmel. “Çok güzel meyvelerimiz var, hiçbir ülkede yok, ya cermuk, bira… hangi birini sayayım. En büyük hayalim ülkeme gelip, Yerablur’da yatan şehitlerimizin huzurunda saygı duruşunda bulunmak, Generak Andranik, Komutan Vazgen, yiğit Monte’nin mezarlarını ziyaret etmekti. Ermeni olmaktan ötürü mutluyum ve ana vatanımla gurur duyuyorum” diyor Byuzant.

Erivan’daki farklı kültür kurumlarını ziyaret eden Byuzant’ta, hayri amaçlı bir konser verme düşüncesi doğuyor. “Hayk-Anuş” Hayri kuruluşu başkanı Hayganuş Gevorgyan da bu düşünceyi destekliyor ve Ermenistan Tiyatro Sanatçıları Birliği başkanı Ervand Kazancyan’la yapılan ön görüşme gereği, konserin tüm gelirinin, bugün sayıları 100’ü geçen, onlarca yıl Ermeni sahnesine hizmet etmiş eski sanatçılara tahsis edilmesi kararı alınıyor.

Birkaç ay sonra gerçekleştirilecek konserin, ana vatandaki çalışmalarının ilki olduğunu ifade eden Byuzant, Ermenistan’da gerçekleştirilecek çok projesi olduğunu da belirtiyor.

Marieda Magaryan

Yorumlar kapatıldı.