İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİNİN AB RAPORU HAKKINDAKİ YORUMU

6 Ekim 2004 Çarşamba günü, Avrupa Birliği ilerleme raporu açıklandı. Rapor, Türkiye ile AB arasında müzakerelere başlanmasını öneriyor. Türkiye’nin son iki yılda önemli aşamalar kaydettiği belirtilen raporda, Kopenhag Kriterlerinin yerine getirildiği belirtiliyor. AB ülkelerinin liderlerine tavsiyeler içeren rapor, AB liderlerinin Aralık ayındaki kararını temel olarak etkileyen bir metin olarak önem taşıyor.

Türkiye Ermenileri Patriği 2. Mesrob Hazretleri, kendisine “Türkiye’ye AB kapısında yeşil ışık yakılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu süreç içinde bugüne kadar yapılanları değerlendirir misiniz? Eksikler neler?” sorularıyla başvuran Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Ersin Kalkan’a şu cevabı verdi:

“Varılan nokta sevindirici. Ülkenin önündeki yol açılmış bulunuyor. Bu sonuca katkıda bulunan tüm devlet adamlarını, diplomat ve politikacıları kutluyorum. Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin de kendi çapında katkıda bulunduğuna inanıyorum. Gerek AB Komisyonu yetkilileriyle, gerekse Avrupa ülkelerinin ilgili bakanları ve temsilcileriyle yoğun temaslarda bulunduk, yüzlerce Batılı parlamentere mektuplar gönderdik, Türkiye’nin neden AB’ye üye olması gerektiğini anlattık. Ancak bu daha bir başlangıçtır. El atılan reformlar sürecinin tamamlanması ve ülkenin gerçekten de her alanda Avrupa standardlarına yükselmesi gerekir. Halk, özellikle genç kuşak bunu hak ediyor. Hristiyan azınlıklara gelince, onlar da kiliselerine din görevlisi, okullarına ise dil ve din bilgisi öğretmeni yetiştirebilme; çıkarılan yasalara rağmen uygulamada azınlık vakıflarına yapılan ayırımcı ve engellemeci muamelelerinin kaldırılması ve özellikle ders kitaplarındaki dini ve etnik ayırımcılığı körükleyen ibarelerin düzeltilmesi konularında artık ilerleme kaydedilmesini bekliyorlar. Bunların bir gün gerçekleşeceği konusunda ben umudumu muhafaza ediyorum.”

Patrik Hazretleri, aralarında dünyaca ünlü astronom Prof. Dr. Hagop Terzan’ın da bulunduğu küçük bir grupla tarihi ve dini ören yerlerini ziyarete devam ediyor.

Yorumlar kapatıldı.