İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’ye Fransa freni

Zeynel LÜLE/BRÜKSEL

AB Komisyonu’nun yarın açıklanacak Türkiye raporuna gölge düştü. Fransa temsilcisi Pascal Lamy, Türkiye’yle müzakerelerin, ülkesindeki AB Anayasası referandumundan sonraya atılması için bastırdı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun yarın açıklanacak olan tavsiye raporu, Fransa’nın yarattığı olumsuz gelişmeler yüzünden gölgelendi. Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması meselesini kendi iç politikasına malzeme yapmaya çalışan Fransa, komisyonun alacağı kararı olumsuz yönde etkilemeye çalışıyor.

AB Komisyonu, yarın yayınlayacağı raporunda, Kopenhag Kriterleri’nin Türkiye tarafından “yeterli” olarak yerine getirildiğini belirterek müzekerelerin başlamasını tavsiye edecek. Fransa’nın girişimleriyle raporda 2002 Aralık Zirvesinde öngörüldüğü gibi müzakerelerin “gecikmeksizin” başlaması ifadesine yer verilmeyecek. Böylelikle Fransa müzakerelerin başlamasını ülkede yapılacak AB Anayasası referandumunun sonrasına atılmasını planlıyor.

AB Komisyonu’nun Fransız üyesi Pascal Lamy, sunduğu çeşitli önerilerle komisyonun tavsiyesini sulandırmak istedi. AB komisyonu çevrelerinden edinilen bilgilere göre Fransa, 17 Aralık’ta yapılacak olan Zirve toplantısında Türkiye’nin kriterleri tam olarak yerine getirmediğini belirterek, Ankara’nın önüne bir dizi şart koymayı amaçlıyor.

Bu arada AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’in 1 Kasım’dan itibaren görevini devralacak olan Olli Rehn, Türkiye’den serbest dolaşım konusunda daimi kısıtlama istenebileceğini belirtti. Avrupa Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Finlandiyalı temsilci, serbest dolaşım konusunun Avrupa kamuoyunda endişe unsuru olduğunu belirterek, “Türkiye’den bu konuda kalıcı ve daimi kısıtlama istenebileceğini” dile getirdi.

Rehn, müzakerelerin sonucunun kimseye “üyelik bileti” vermediğini de kaydeden Rehn, “Ancak Türkiye Avrupa standartlarına uyar ve demokrasi, hukuk devleti ve temel özgürlükler konusunda üzerine düşeni yaparsa, AB üyesi olur” dedi. Rehn, AB’nin Türkiye’ye verdiği taahhütlerin unutulmaması gerektiğini de belirterek, “AB verdiği sözü yerine getiren bir kulüptür” ifadesini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.