İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tıp köşesi: Sonbahar geldi

Yaz bitti gibi. Sağlıklı bir kış geçirmemiz için yapmamız gerekenleri hatırlatmak istedim.

Grip aşısı uygulanışı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Taze Pasteur aşısı bu ay eczanelere gelmiş olur. Bu aşı İnfluenza virüsleri ile oluşan grip infeksiyonunun önlenmesinde yararlıdır. Hastalığı önler veya hafifletir. Grip ciddî bir hastalıktır. Yüksek ateşle seyreder ve günlerce sürer. Yaşlılarda, kalp ve böbrek hastalarında öldürücü bile olabilir. Halk arasında üşütmeye bağlı her ateşe, hatta hafif kırıklığa bile “grip” deme alışkanlığı vardır. Gerçek grip İnfluenza virüsleri ile oluşur ve bu aşı onu önler. Basit soğuk algınlığı (common cold) da virüsle oluşur, fakat grip aşısı bu virüse etkili değildir. 60 yaşın üstünde olanlar, kalp, böbrek ve akciğer rahatsızlığı bulunanlar, hamileler aşılanmalıdır. Aşının bir sakıncası yoktur. Fakat ateşli bir hastalık geçirilmekte ise iyileştikten sonra aşılanmalıdır. Grip aşısının koruyucu etkisi 6 ay kadar sürer. Her sene bu mevsimde tekrarlanmalıdır. Aşı tek bir zerkten ibarettir. Omuz altında kol kasına zerk edilir. Ağrısızdır ve herhangi bir reaksiyona neden olmaz.

Kan tahlili de bu aylarda yapılmalıdır. Yazın, yemekte ve içkide ölçü biraz kaçmış olabilir. Kan kontrolünde yarar vardır. İyi (HDL) ve kötü (LDL) kolesterol, toplam kolesterol, trigliserid, üre, kreatinin, ürik asid, glükoz (şeker), kan sayımı, karaciğer ve tiroid testleri , erkeklerde prostat tahlili PSA yı kontrol etmelidir.

Hanımlar senede bir kere mammografi (meme tetkiki) ve sımir testi (smear test) mutlaka yaptırmalıdırlar. PSA’sı 4 ün üstünde olan erkekler ürologa danışmalıdırlar.

Göz tansiyon mutlaka kontrol edilmelidir. Göz tansiyonu yüksekliği hiçbir yakınmaya neden olmayabilir. Fakat yavaş yavaş görme kaybına yol açabilir (Glokom hastalığı).

Surp Pırgiç hastanemizde bütün bu tetkikler kolaylıkla yapılır. Hatta check up için bir randevu alınırsa hem geniş çapta tetkikler yapılır, hem de dahiliye uzmanı kontrolünden geçilmiş olur.

Sağlıklı yaşam için biraz gayret göstermemiz gerekir. Kalın sağlıcakla.

Yorumlar kapatıldı.