İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hıristiyanlaşma oranındaki artış Alevileri düşündürüyor

Hıristiyanların Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Alevilere yönelik çalışma yapması bu camiayı rahatsız etti. Fermani Altun, İzmir’de 80 Alevi gencinin Hıristiyanlığa geçtiğine şahit olduğunu belirtti.

Bugüne kadar toplumun muhafazakar kesimi tarafından endişe konusu olan din değiştirme meselesi Alevi derneklerini tedirgin etmeye başladı. Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun “Ben bizzat İzmir’de 80 Alevi gencinin Hıristiyanlığa geçtiğine şahit oldum.” dedi. Alevi-Bektaşi Federasyonları Genel Sekreteri Doç. Dr. Atilla Erdem de “kentleşmeyle birlikte Alevi inancına mensup vatandaşlar arasındaki kontrol mekanizmasının zayıfladığına” dikkat çekti. Alevi-Bektaşi inancına mensup insanlara yönelik Hıristiyanlığı yayma faaliyetlerinin Türkiye’yle sınırlı olmadığını belirten yazar Ayhan Aydın, Balkanlarda Cem Vakfı adına gerçekleştirdiği gezilerde iki Bektaşi tekkesinin kiliseleştirildiğine şahit olduğunu anlattı. Aydın’ın verdiği bilgiye göre, Makedonya’nın Kırçova yöresindeki Hıdır Baba Tekkesi ile Bulgaristan’ın Obroçişte şehrindeki Akyazılı Sultan Türbesi kilise olarak kullanılmaya başlanmış.

Hakan Taştan, Sivas doğumlu ve Alevi kökenli bir Hıristiyan. Babasının ateist, dedesinin ise saygın bir Alevi dedesi olduğunu söylüyor. Şimdi Taksim Protestan Kilisesi’nin cemaatine mensup. Kiliseye devam edenlerin dörtte üçünün Alevi kökenli olduğunu söylüyor. İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki Protestan Kilisesi’nin papazı da daha önce Alevi inancına mensup olan biri. Kilise Pastörünün (Lider) Alevi kökenli olduğunu kabul eden Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü İsa Karataş, Alevilere yönelik sistemli bir Hıristiyanlaştırma çabalarının olmadığını öne sürüyor. Karataş’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de 5 bin civarında Protestan’dan 1.500’ü Alevi kökenli.

Alevilerin din değiştirme korkusu büyükşehirlerle sınırlı değil. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Abdurrahman Daş, Tunceli ve Isparta’da ciddi din kaymaları olduğunu belirtiyor. Tunceli’de birçok Alevi’nin Hıristiyanlığa geçtiğini kaydeden Dr. Abdurrahman Daş, yeni doğan çocuklara Antoli, Roza, Julien gibi isimlerin konulduğunu kaydediyor. Daş, Isparta’da evinde konuk olduğu bir Alevi dedesinin sohbet ederken İncil’den bölümler okuduğunu ve peygamberlerin hayatlarını Hıristiyan inancına göre anlattığını görmüş. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise, bu gelişmelerin kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Doğan, inançlarını öğrenemeyen bir toplumun başka inançlar tarafından kucaklanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

01.10.2004

Ali Kuş

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.