İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ani antik kenti dinamit tehdidi altında

Türkiye’nin Ermenistan sınırında bulunan 6 bin yıllık antik kent Ani ören yerinin, Ermenistan’ın sınırdaki taş ocağı sayısını 8’e çıkarması ve buralarda patlatılan dinamitlerle zarar gördüğü bildirildi.

Bölgede incelemelerde bulunan Tarihî Mirası Koruma Vakfı Başkanı ve eski TBMM Başkanı Sabit Osman Avcı, tarihî antik kentin hemen yanı başında, Arpaçay’ın yaklaşık 400 metre ötesinde yer alan taş ocakları sayısının 8’e çıkarıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar 1 olan taş ocağı sayısının 8’e çıkarıldığına ve bu ocaklarda patlatılan dinamitlerin antik kente zarar verdiğine dikkati çeken Avcı, “Sonra da tutup yaygara koparıyorlar ki (Türkler Ani’yi harap ediyor). İşte taş ocakları ortada. Bu ocaklarda patlatılan dinamitler, Ani ören yerinde ayakta kalan tarihî eserlere zamanla çok ciddi zarar veriyor. Söz konusu taş ocaklarının kapatılması gerekiyor.” diye konuştu.

Ani ören yeri dünyada korunması gereken 100 tarihî eser arasında yer alıyor. Kars’ın doğusunda, il merkezine 42 kilometre uzaklıkta Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batısında bulunan Ocaklı (Ani) köyü sınırları içindeki antik kent, İpek Yolu üzerinde ortaçağda kurulmuş, ünlü bir ticaret şehri olarak kayıtlarda geçiyor. Sasani, Arap, Ermeni ve Selçuklu mimari kalıntılarının kültür ve sanat etkisini taşıyan Ani ören yerinde, yine bir Selçuklu eseri olan Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi Ebul Menucehr (1072) ayrı bir özellik taşıyor. Kars, aa

Yorumlar kapatıldı.