İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6 bin yıllık kente dinamit tehdidi

30 Eylül 2004 — Bölgede incelemelerde bulunan Tarihi Mirası Koruma Vakfı Başkanı ve eski TBMM Başkanı Sabit Osman Avcı, tarihi antik kentin hemen yanı başında, Arpaçay’ın yaklaşık 400 metre ötesinde yer alan taş ocakları sayısının 8’e çıkarıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar 1 olan taş ocağı sayısının 8’e çıkarılması ve bu ocaklarda patlatılan dinamitlerin antik kente zarar verdiğine dikkati çeken Avcı, “Sonra da tutup yaygara koparıyorlar ki (Türkler Ani’yi harap ediyor). İşte taş ocakları ortada. Bu ocaklarda patlatılan dinamitler, Ani Ören Yeri’nde ayakta kalan tarihi eserlere zamanla çok ciddi zarar veriyor. Söz konusu ocakların biran önce kapatılması gerekiyor” diye konuştu.

DÜNYADAKİ 100 TARİHİ ESER ARASINDA

Avcı, 1996 yılından beri verdikleri yoğun uğraş sonucu, Ani Ören Yeri’nin, dünyada korunması gereken 100 tarihi eser arasına sokulduğunu bildirdi.

Avcı, “Bize de önemli görevler düşüyor. Pahalı ve son derece riskli ve titiz olabilecek restorasyon çalışmaları yerine, minimal ve ucuz tedbirler alınabilir. Antik kentte ayakta kalabilen tarihi yapılar ve taşların korunma tedbirleriyle ömürleri uzatılabilir” diye konuştu.

ANADOLU’DA İLK TÜRK CAMİSİ

Kars’ın doğusunda, il merkezine 42 kilometre uzaklıkta Türkiye- Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay Nehri’nin batısında bulunan Ocaklı (Ani) Köyü sınırları içindeki antik kent, İpek Yolu üzerinde ortaçağda kurulmuş, ünlü bir ticaret şehri olarak kayıtlarda geçiyor.

Yapılan araştırmalar, buradaki yerleşmenin kalkolitik çağa (M.Ö. 4000) değin uzandığını ortaya koyuyor.


Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi Ebul Menucehr (1072)

Bagratlı Krallığı, Selçuklu, Gürcü, Moğol, Akkoyunlu ve Karakoyunlu hakimiyetlerinin görüldüğü antik kentte, 1534’ten sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti, 1878-1917 yılları arasında da Çarlık Rusyası’nın işgali, tarihi kaynaklarda yer alıyor.

Sasani, Arap, Ermeni ve Selçuklu mimari kalıntılarının kültür ve sanat etkisini taşıyan Ani Ören Yeri’nde, yine bir Selçuklu eseri olan Anadolu’da yapılan ilk Türk camisi Ebul Menucehr (1072) ayrı bir özellik taşıyor.

Yorumlar kapatıldı.