İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´da `Hayır´ diyenler baskın

LONDRA/PARİS – Ipsos kamuoyu araştırma merkezinin 24 Eylül’de 932 kişiyle görüşerek yaptığı ve Le Figaro gazetesinde yayımlanan anketin sonuçlarına göre, Fransa’da şimdi Türkiye’nin üyeliğine dair bir referandum yapılsa, seçmenlerin yüzde 56’sı ‘Hayır’ oyu verecek. Ankette ‘Evet’ diyenler yüzde 36 olurken, kararsızlar yüzde 8’de kaldı. Seçmenlerin yüzde 63’ünü, ‘Türkiye’nin gerekli siyasi ve ekonomik çabaları göstermesi halinde, AB üyeliğinin gelecekte gözden geçirilebilir olduğunu’ düşünüyor.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac hükümetinin iki bakanının Türkiye’nin AB üyeliğini halkın onayına sunma önerisi ise bu konuda hoşnutsuz olan Fransız halkını yatıştırma çabası olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanı Michel Barnier ile Halk Hareketi Birliği’nin gelecekteki olası lideri gözüyle bakılan Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy Türkiye için referandum yapılmasını istemişti. Financal Times gazetesinin haberine göre hükümet yetkilileri Sarkozy’nin, Türkiye konusu ile gelecek yıl Avrupa anayasasının kabulü için düzenlenecek referandumu birbirinden ayırmaya çalıştığını vurguladı.

Vatikan istemiyor

Bu arada İtalyan Katolik Kilisesi Piskoposlar Konferansı’nda konuşan genel sekreter Giuseppe Betori, AB’nin Türkiye’nin üyeliğinden önce, Ukrayna ve Moldova gibi ‘Avrupa kültürü’ne ait ülkelerin üyeliğini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. (ap, Reuters)

Yorumlar kapatıldı.