İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TCK, 78 yıl sonra değişti

26 Eylül 2004— Tasarının yürürlük maddesi komisyonda değiştirilirken, hakaret suçuna ilişkin 125 ile imar kirliliğiyle ilgili 184’ncü maddeleri de tekriri müzakere sonunda Genel Kurul’da değiştirildi.

Türk Ceza Kanunu (TCK), 78 yıl aradan sonra değiştirildi. TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz günlerde yürürlük ve yürütme maddesi dışında 343 maddesi benimsenin TCK Tasarısı’nın söz konusu iki maddesi bugünkü birleşimde görüşülerek kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu saat 11.00’de olağanüstü toplandı. Komisyon çalışmaları için daha sonra Genel Kurul’a ara verildi. Zina tartışmaları ve TCK krizi komisyonda da gündeme geldi. Komisyonda AKP’nin verdiği bir önergeyle TCK’nın yürürlük maddesi değiştirildi.

Buna göre TCK 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek, ayrıca çevreyi kasten veya taksirle kirletenlere 2 yıla kadar ceza getiren düzenlemeler yasadan 2 yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu düzenleme hem komisyonda hem de Genel Kurul’da CHP’nin eleştirilerine neden oldu.

Genel Kurul’da yürütme ve yürürlük maddeleri görüşüldükten sonra AKP iki maddeyle ilgili tekriri müzakere önergesi verdi ve hakaret suçuna ilişkin 125 ile imar kirliliğiyle ilgili 184’ncü maddeler de değiştirildi.

BAYKAL’DAN 184. MADDEYE İTİRAZ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TCK’nın bugün tekriri müzakere yoluyla değiştirilerek kabul edilen 184. maddesinin af niteliği taşıdığı ve oylamada nitelikli çoğunluk aranmadığını bildirerek, Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

CHP lideri Baykal, “Sayın Meclis Başkanı bile oylamalarda bu çoğunluğun olmadığını itiraf etmiştir. Arkadaşlarımız süresi içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklardır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.