İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Samatya Kilisesinin İsim Günü vesilesiyle

SEVGİLİ SAMATYALILAR,

Samatya’daki bu kutsal mabedde 543 yıldır kendi dilimizle ve adetlerimize göre Surp Badarak’ı sunabildiğimiz için Tanrı’ya şükürler olsun.

Bu pazar kutladığımız Varaka Haç yortusu halkımızın kimliği ile bütünleşmiş olan geleneksel yortulardan biridir. Totig ve Hovel adındaki iki münzevi, Sp. Hripsime ve arkadaşlarının 3’üncü yüzyılın sonlarına doğru Van’ın Varak (Erek) Dağı’ndaki bir mağarada sakladıkları Kutsal Haç parçasını 370 yıl kadar sonra halkın Arap istilalarının baskısı altında eziyet çektiği bir dönemde bulurlar. Bu olayın anısı bizlere şu telkinde bulunuyor: Hangi şartlar altında olursa olsun çarmıhın üzerinde ruhlarımızın kurtuluşu için verilen İlahi Kurban’ı unutmamalı, kimliğimizi korumalı, kaybetmişsek yeniden bulmalıyız.

Varaka Haç yortusu arefe gününde ise Sp. Kevork’un yortusu kutlanmaktadır. Bu aynı zamanda, Samatya’daki Surp Kevork kilisemizin de isim günüdür. Bu yortuda, hayatına kasteden tüm tehlikelere ve tehditlere rağmen, tam bir adanmışlık örneğiyle, Krisdos’un Haçına bağlılığını sürdüren iman kahramanını anıyoruz. Sp. Kevork yortusu da bizlere Kilise’nin ve her bir gerçek Kilise üyesinin dünyada bitmek tükenmek bilmeyen bir mücadeleyi sürdürmek zorunda olduğunu anımsatıyor. Bu, tanrıtanımazlığa, yozlaşmağa ve materyalizme karşı çetin bir mücadeledir.

Sevgili Samatyalılar, semtinizin ve semt sakinlerinizin çok değiştiğini sizler de sohbetlerinizde hep dile getiriyorsunuz. Güzel dilimizin ünlü uzmanlarından Prof. Hraçya Acaryan, nurlu Tüm Ermeniler Gatoğigosu 4. Kevork Keresteciyan gibi büyük önderler ve öncülerin yetiştiği, 1461-1641 yılları arasında İstanbul’daki patriklerimizin ikamet ettiği Samatya, ne yazık ki, yozlaşmanın pençesinde kıvranıyor.

Öte yandan Samatya, çan sesini duyduğunda halkımızın birkaç dakikada kilisesini doldurduğu İstanbul’daki tek semtimizdir. Yaklaşık beşbuçuk yüzyıldır varlığını sürdüren Tbrats Tas, kurduğu Sahakyan Korosunun 300’üncü kuruluş yılını kutluyor. Sahakyan, İstanbul’un en kalabalık korosudur. Aynı şekilde Samatya’daki Sahakyan-Nunyan lisemiz 438 öğrencisiyle bu yıl yine İstanbul’daki en kalabalık azınlık cemaat okulu olma özelliğine sahiptir.

Sevgili Samatyalılar, din, dil ve kültürel değerler açısından her ne kadar bir gerileme hüküm sürüyorsa, yine de unutmamak gerekir ki semtinizin atmosferi geleneklerimizle yüklüdür, bunu hepimiz de duyumsayabiliyoruz.

Patrikliğimizin ilk merkezinin Ruhani Evlatları, Çocuklarınızı Ermeni kilisesine ve okuluna yönlendirin. Surp Mesrob’un bize hediye ettiği harfler ve Hristiyanlık kadar eski olan kilisemizin ilahileri, halk şarkılarımız ve danslarımız, bu tarihi semtimizdeki geleneksel atmosfer, çocuklarınızın Ermeni Hristiyan kültürünü solumalarına, kimliğiyle barışık bireyler olarak eğitilebilmelerine; ileride onların da dini, hayri ve toplumsal kurumlarımıza sahip çıkmalarına olanak sağlayacaktır.

Sizlere ciddi bir uyarıda bulunmak istiyorum! Kutsiyetlerin değerini “altın” veya “gümüş”le tartmayınız. Çalışan insan her zaman ekmek parasını kazanabilir. Ancak manevi ve kültürel değerler göz ardı edilirlerse, birkaç nesil sonra yozlaşan değerleri onarmak veya “bulabilmek” neredeyse imkansız hale gelir. Sadece Samatya’da ve İstanbul’un diğer semtlerinde değil, Diaspora’daki tüm Ermeni cemaatleri bu tehlikeli yozlaşma sürecinde hızla ilerlemektedir.

Dinsizliğin, kimlik bunalımının, materyalizmin ve şuursuz tüketiciliğin doğal sonuçları yaşanmaktadır. İşte benim yüreğimdeki en büyük acının nedeni budur.

Ege Denizi’ndeki tarihi Nisiros Adası’nın Surp Asdvadzadzin Manastırı’ndayım. Avluda oturmuş, İstanbul yönüne bakıyor, Samatya Surp Kevork Kilisesi’nin her bir üyesi için dua ediyorum.

Samatya’daki Sevgili Cemaatim, Krisdos’u seven imanlılar; kilisenizin değerli ruhanisiyle, kiliseniz vakfının yöneticileriyle, sargavaklarınız ve tbirlerinizle, okulunuz idaresi ve öğretmenlerinizle, derneğinizle, kadınlar ve sosyal yardım kollarınızın ve diğer tüm sosyal gruplarınızın üyeleriyle birlikte tek vücut ve tek ruh olmanızı istiyorum. Bir sevgi yumağı oluşturun.

Samatya’nın din, eğitim ve kültür hayatına yeni bir heyecan katın.

Yüreklenin. Aranızda ayırımcılık tohumları eken, bölücülük yapıp her çeşit kutsiyeti ayaklar altına alabilen insanlarla hemfikir olmayın.

Böyleleri kişisel hırs ve çıkarları veya bencil arzuları sözkonusu olduğunda her çeşit kötülüğü yapma eğilimindedirler. Siz dininize, inancınıza, kilisenize sadık kalın; dilinizi ve kültürünüzü koruyarak kimliğinizle pekişin; yasalara saygılı, iyi ve bilinçli vatandaşlar olun. Rab’bin emri uyarınca, Tanrı’yı ve birbirinizi sevin.

Samatya Kilisemizin isim günü vesilesiyle sizleri yürekten kutluyorum, kimliğinizle barışık olmanızı ve onunla övünmenizi ve cemaatimizin kutsal değerlerine sahip çıkmanızı diliyorum.

Pederane takdis ve dualarımla,

+ MESROB BADRİARK

21 Eylül 2004

Yorumlar kapatıldı.