İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’lik konser

Kadir SABUNCUOĞLU

Kars Kent Kurultayı’nın ilk gününde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Türkiye ile Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri’nde bir konser verdi.

Şef Gürel Aykal yönetimindeki orkestra, konseri dinlemeye gelen yaklaşık 3 bin kişiden büyük alkış aldı. Ancak sınırı çizen Aras Nehri’nin birkaç yüz metre ötesindeki Ermeni taş ocaklarında çalışan dozerlerin gürültüsü, konseri izlemeye gelen yerli ve yabancı konukları rahatsız etti. Dün başlayan kurultaya katılan eski TBMM Başkanı ve Türkiye Tarihi Mirası Koruma Vakfı Başkanı Sabit Osman Avcı, ‘Bizim bu iyi niyetli çalışmalarımıza, komşumuz Ermenistan’a çeşitli uyarılarımıza rağmen 300-500 metre mesafedeki taş ocaklarında dinamit patlatması çalışmalarımızı olumsuz yönde etkilemektedir’ dedi.

Ermeni konuklar bu kez davetli

Bu yıl ikincisi düzenlenen Kars Kent Kurultayı’na, 4 yıl önceki ilk kurultayın aksine Ermenistan’dan da katılım oldu. Erivan Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levon Tonoyan, aynı üniversitenin Türkoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alexander Safaryan ile Türkoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aşot Saghomonyan kurultaya katıldılar.

FOLKLOR GÖSTERİSİ

2000 yılındaki ilk kurultaya katılmak üzere Ermenistan’dan gelen iki konuk, kaldıkları otelden polis tarafından alınarak sınırdışı edilmişti. Bu arada kurultay kapsamında yapılan, ‘Kafkas Kültürleri Festivali’nde Ermenistan’dan gelen halk dansları ekibi de gösteri yaptı.

Patriğe ayin daveti

Kurultaya katılan Türkiye Tarihi Mirası Koruma Vakfı Başkanı Sabit Osman Avcı, Ani Harabesi’ndeki tarihi eserleri birer pırlanta, yakut ve zümrütle işlenmiş kolyeye benzetti. Avcı, ‘Kars Ani Harebeleri’nin restorasyonu devam ederken, Ermeni Patriği Mesrob II’yi ayin yapması için davet etmeyi düşünüyoruz. Böylece Ani Kenti’ne turist gelmesinin önünü açmak istiyoruz’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.