İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye üyeliğe hazır değil’

21 Eylül 2004 — Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in sözlerini değerlendiren Avrupa Komisyonu yetkilileri de, 5 Ekim akşamına kadar Türk Ceza Kanunu tasarısı TBMM’de kabul edilmediği taktirde, Komisyon’un, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarına şartlı müzakere önereceğini belirtti.

Fransız Le Monde gazetesine demeç veren Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkanı Barroso, Türkiye’nin çok önemli bir mesafe katettiğini ancak henüz bütün kriterleri yerine getirmediğini söyledi. Barroso, kriterleri yerine getirmesi halinde ise Türkiye’ye “hayır” denemeyeceğini belirtti.

Kurallara uyması gereken tarafın Türkiye olduğunu söyleyen Barroso, “Bu, iç işlere müdahale olarak değerlendirilmemeli. üye olmak isteyen kurallara uymak zorunda” dedi.

Barroso, “Ben Türkiye’nin üyeliğinin yeni sorunlar getireceğini kabul ediyorum. Bunlar, din konusundan ziyade büyüklüğünden olacak” ifadesini kullandı.

TCK, KRİTERLERİN PARÇASI

Açıklamanın ardından Komisyon kaynakları, Türkiye’nin, Kopenhag siyasi kriterlerinin yasal olarak yerine getirmiş sayılması için Ankara’nın, Türk Ceza Kanunu tasarısını yasalaştırması gerektiğini açıkladı.Aynı kaynaklar, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin, 18 Mayıs 2004 tarihli toplantısının tutanaklarında da yer aldığına dikkat çekti ve AB’nin Türkiye’ye ek kriter dayatmadığını vurguladı.

Hafta sonu düzenledikleri seminerde biraraya gelen AB Komisyonu üyeleri bugüne kadar Türkiye ile ilgili alınan tüm kararları devam ettireceklerini belirttiler. Ancak aynı zamanda TCK’nın 6 Ekim’deki İlerleme Raporu’na kadar yasalaşmaması halinde Türkiye’ye koşullu müzakere önerilebileceği belirtildi. Edinilen bilgilere göre koşullar içeriğe bağlı olacak. Ve bir zaman tahdidi olmayacak.

‘KRİTİK EŞİK YANLIŞ YORUMLANDI’

Üye ülkelerin diplomatları da, “Günter Verheugen, Türkiye’de belki fazla iyimser açıklamalarda bulundu. Ancak bu açıklamalar, hem birlik kamuoyuna yönelikti, hem de Başbakan’a destek vermek amacıyla yapılmıştı. Kritik eşik kelimesi, belki yanlış yorumlandı” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ise sessizliğini sürdürüyor. Prodi’ye yakın kaynaklar, Başkan’ın, koşullu veya koşulsuz, müzakereleri başlatma önerisinde bulunma niyetinde olduğunu söylüyor.

LAGENDİJK: ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİ

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de, TCK’nın 6 Ekim’den önce yasalaşmasının çok önemli olduğunu savundu ve zina ile ilgili tartışmaların ertelenmesi gerektiğini söyledi.

AB’nin, TCK’nın kabul edilmesi talebinin, yeni olmadığını söyleyen Lagendijk, zina ile ilgili tartışmaların da çok zamansız olduğunu belirtti. Lagendijk, Türk hükümetinin 6 Ekim’den önce ceza kanunu tasarısını yasalaştırması için elinden geleni yapmasını ve zina ile ilgili tartışmaları ertelemesini istedi.

Lagendijk ayrıca zinanın ceza kanununa eklenmesinin Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan grupların elini güçlendireceğine de dikkat çekti.

Eşbaşkan, Türkiye’nin üyeliğine destek veren Avrupalı politikacılardan da kendi halklarına Türkiye’nin üyeliği ile ilgili gerçekleri açıkça anlatma cesaretini göstermelerini istedi.

Yorumlar kapatıldı.