İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KKTC’ye icra yasası

Ermeni ve Rum lobisinin 3 Amerikalı milletvekili, ABD vatandaşlarının KKTC’de kalan mülklerinin Türkiye tarafından tazmin edilmesi için Temsilciler Meclisi’ne yasa tasarısı sundu. KKTC’de mülkleri bulunan ABD vatandaşlarının tümü Rum asıllı. Tasarıya imza koyan temsilciler, Ermeni mülkleri için de sigorta şirketlerine dava açmıştı.

BM’nin planını reddeden Kıbrıslı Rumlar, KKTC topraklarını mahkeme kararlarıyla alabilmek amacıyla AB kurumlarından sonra şimdi de ABD’de yasa çıkarma girişiminde bulundu. Rum ve Ermeni lobisinin üç milletvekili, Temsilciler Meclisi’ne ‘KKTC topraklarındaki Amerikan vatandaşlarının mülklerinin Türkiye tarafından tazmin edilmesine yönelik tasarı sundular.

Tasarıyı Ermenilerin Anadolu’daki mülkleri konusunda Amerikan sigorta şirketlerine dava açan Temsilciler Meclisi üyeleri hazırladı. New Jersey eyaletinin Demokrat milletvekilleri Frank Pallone ve Carolyn Maloney ile Florida eyaletinin Rum asıllı Cumhuriyetçi milletvekili Michael Bilirakis, ‘1974’ten sonra Kuzey Kıbrıs’ta çok sayıda Kıbrıslı Rum’un yanı sıra bazı ABD vatandaşlarının da toprak ve mallarına el konulduğunu’ savunarak, söz konusu Amerikalıların zararlarının, Türkiye veya o mal ve toprakların şimdiki kullanıcıları tarafından tazmin edilmesini istedi.

BAŞKANA YETKİ

Gözlemciler, söz konusu Amerikan vatandaşlarının büyük çoğunluluğunun Rum asıllı olduğuna dikkat çekti. HR 5071 numaralı yeni tasarı yasalaşması durumunda ABD Başkanı’na, söz konusu zararların tazmini için girişim başlatma yetkisi verilmesi, ayrıca ABD mahkemelerinin bu meseleye ilişkin yetkili kılınması öngörülüyor.

ABD’deki Rum-Yunan kuruluşlarını bir araya getiren Amerikan Elen Enstitüsü, uzun zamandır başlatılmasını istediği bu girişimi büyük memnuniyetle karşıladığını belirterek, tasarıyı hazırlayan milletvekillerine teşekkür etti. Tasarının yasalaşması için Kongre’nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilmesi ve ABD Başkanı tarafından onaylanması gerekiyor.

Rumlar 30 milyar dolar istiyor

ESKİ Rum lideri Yorgo Vasiliu’nun hazırlattığı ve BM belgelerine de geçen raporlara göre, Rumların KKTC topraklarında bıraktığı mülklerin toplam değeri 30 milyar doları geçiyor. Avrupa mahkemelerinde Türkiye’ye binden fazla tazminat davası açan Rumlar, 1974’ten bu yana, 30 yıldır kullanım kaybı nedeniyle de dava açıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Titina Loizidu adlı Rum kadına Girne’deki mülkünü kullanmasına izin vermediği gerekçesiyle Türkiye’nin 1.1 milyon Euro tazminat ödemesi kararı almıştı. AİHM, bir başka Rum kadın Mira Ksenidi Aristi’nin Türkiye’ye açtığı tazminat davasında karar aşamasında.

Rumlar Annan planında 13 değişiklik talep ediyor

KIBRIS Rum lideri Tasos Papadopulos, Annan planında istediği 13 temel değişikliği AB ülkelerine bildirdi. Rumlar, AB’nin Türkiye ile ilgili karar alacağı Aralık zirvesi öncesinde taleplerinin Ankara’nın önüne konmasını istiyor. Rum medyası, tarihin tekerrür ettiğine dikkat çekerek, ‘Zürih-Londra anlaşmalarında dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios da 13 değişiklik istemişti’ diye yorumda bulundu. Papadopulos, Türk askerinin adadan kısa sürede tamamen ayrılmasını, Türkiye kökenlilerin geri dönmesini ve Karpaz’ın kendilerine verilmesini istiyor.

Yorumlar kapatıldı.