İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Posta Gazetesine Cevap

12 Eylül 2004 tarihli Posta Gazetesi’nde Hakan ÇELİK imzasıyla yayımlanan “Ermeni Patriği 2. Mesrob Neden İnzivaya Çekildi?” başlıklı yazıya, Patrik Hazretleri aşağıdaki cevabı verdi (Cevabın hemen hemen hepsi 17 Eylül 2004 tarihli Posta Gazetesi’nde yayımlandı).

“Bugüne kadar devletten herhangi bir baskı görmedim, ya da herhangi bir uyarı almadım. Türkiye’nin AB’ye girmesini arzulayan bir kişi olarak, bu uğurda elimizden geldiğince yurttaşlık bilinciyle çalıştık. Cemaat olarak sorunlarımız elbette var; onları Başbakanlığın ve ilgili bakanlıkların dikkatine sunduk ve sunuyoruz. Devlet, Türkiye Cumhuriyetinin Hristiyan azınlık cemaatlerine mensup vatandaşlarının sorunlarını kendi vatandaşlarını düşündüğü için çözmeli, bunu yabancıların baskısıyla yapmamalı. Yaşam diyaloğu içersinde bir arada yaşayacak olanlar Müslüman ve Hristiyan Türkiye vatandaşlarıdır. Öyle ki, bu iç soruna üçüncü tarafları angaje etmeyi doğru bulmuyorum.

Ermeni cemaatinin iç sorunlarına gelince. İş adamlarımızı takdir ediyorum, çünkü 5 liseyi, 14 ilköğretim okulunu, 1 hastaneyi ve 42 kiliseyi gönüllü bağışlarıyla ayakta tutma fedakarlığında bulunuyorlar. Konsensus ve koordinasyon sağlayamamaları ise tamamen bozuk düzendendir. Ermeni cemaatinin bir koordinasyon ve iç denetim mekanizması olmalıdır. Patriklik, kiliselerini ve yan kuruluşlarını yönetebilmeli ve denetleyebilmelidir. Bu yapılamadığı sürece Ermeni cemaati hiçbir zaman huzur bulamayacaktır, bütçesini her zaman dengelemekte zorlanacaktır, tarihi kurumlarımızdan bazıları her zaman birkaç rantçının ve yakın çevresinin suistimaline açık olabilecektir.

Benim ne cemaate, ne de devlete kırgın veya küs olmam sözkonusu değildir. Ruhanilik andım Tanrı’yadır. Bu yıl geçirdiğim kaza nedeniyle çok uzun zaman Patrikhane’den çıkamadım; Paskalya öncesi yedi haftalık geleneksel inziva, oruç ve meditasyon uygulamalarını gerçekleştiremedim. Şimdi bunu yapıyor, dini ve tarihi önem arzeden antik mekanları ziyaret ediyor, bol bol Kutsal Kitap okuyor, biraz dinleniyor, bu arada yayına hazırladığımız üç kitabı gözden geçiriyorum.

MESROB II

Türkiye Ermenileri Patriği

Yorumlar kapatıldı.