İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sony 5 milyar dolar verdi ‘Kükreyen Aslan’ı yakaladı

‘Kükreyen Aslan’ logosuyla tanınan Metro Goldwyn Mayer (MGM), teklifini 5 milyar dolara yükselten Sony’nin oldu. Sony, teknoloji ile sinemayı birleştirme adımı atarken, operasyonla ilgili kesin kararı 27 Eylül’de MGM yönetim kurulu verecek.

SONY, Ermeni asıllı ABD’li yatırımcı Kirk Kerkorian’ın sahibi olduğu ve ‘Kükreyen Aslan’ logosuyla tanınan Hollywood film stüdyosu Metro-Goldwyn-Mayer’ı (MGM) yaklaşık 5 milyar dolara satın almak üzere anlaştı. Sony, teknoloji ile sinemayı birleştirme yolunda önemli bir adım atarken, MGM ile Amerika’daki gücünü de artırmayı hedefliyor.

Sony ve yatırımcı 3 ortağından oluşan konsorsiyum, hisse başına 12 dolar önerdiği son bağımsız Hollywood stüdyosu MGM’yi satın almak için yarıştıkları Time Warner öncülüğündeki konsorsiyumun geri çekilmesiyle mücadeleden galip ayrıldı. MGM’den yapılan açıklamada, film şirketini satın almak için uzun süredir uğraş veren Time Warner Grubu’nun fiyatta anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle teklifini geri çektiği bildirildi.

KESİN KARAR 27 EYLÜL’DE

Sony ile yaklaşık 5 milyar dolar karşılığında prensip anlaşmasına varıldığını belirten MGM, satış konusundaki kesin kararın 27 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek yönetim kurulu toplantısında alınacağını duyurdu.

Anlaşmanın finansmanı için Texas Pacific Group ve Providence Equity Partners ile bir konsorsiyum oluşturan Sony, MGM’e hisse başına 12 dolar olmak üzere 3 milyar dolar nakit ödeme yapacak. Sony ayrıca film şirketinin 2 milyar dolar civarındaki borcunu da üstlenecek.

YATIRIMCI YÜKSEK BULDU

Sony, daha önce müzik şirketini de Alman Bertelsmann ile birleştirerek Universal’in ardından sektörde ikinciliğe yükselmişti. Sony’nin MGM için ödediği miktarı yüksek bulan yatırımcılar ise Tokyo Borsası’nda satışa geçti. Sony hisselerinin günlük değer kaybı yüzde 1.5’e ulaştı.

4 bin 100 film 200 Oscar var

ARŞİVİNDE Pembe Panter, Rocky, Kurtlarla Dans, Rain Man, Annie Hall gibi bir çok klasik film bulunan MGM’nin 4 bin 100 sinema filmi, şimdiye dek 200’den fazla Oscar ödülü kazandı. MGM’nin 10 binin üzerinde TV dizisi de bulunuyor.

3 bin 500 filmine MGM arşivinin de eklenmesiyle yaklaşım 8 bin filme sahip olacak Sony’nin internetten indirme yöntemiyle film satışını hızlandırması bekleniyor. Sony sahip olduğu film arşiviyle bugüne kadar çekilmiş renkli filmlerin yüzde 50’sini elinde bulundurmuş oluyor.

MGM, Vivendi için 11.5 milyar dolar vermişti

YAKLAŞIK 2 yıldan bu yana büyümek için çaba harcayan MGM, geçtiğimiz yıl Vivendi Universal’ı almak için nakit 11.5 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuştu. Ancak bu teklifine rağmen yarışı NBC kazanmış ve Vivendi Universal’ı bünyesine katmıştı. MGM’de büyümeyi başaramayınca çözümü şirketi satmakta buldu.

Yorumlar kapatıldı.