İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NATO YANISIRA ABD DE AZERBAYCAN’I ELEŞTİRİYOR

Hatta Bakü’deki Türkiye elçisi bile ilham Aliyev’den memnun değil

İktidarı babasından devralan ve 2003 Ekiminde gerçekleştirilen şüpheli ve kanlı seçimler sonrasında Azerbaycan devlet başkanlığı koltuğuna oturan İlham Aliyev, dış politikadaki ilk ciddi yenilgisini aldı. 42 yaşındaki Aliyev, NATO “Barış adına partnörlük” (BAP) programı çerçevesinde gerçekleştirilen “En iyi ortak çaba-2004” tatbikatlarının Ermeni subaylarının katılımını engelleme yönündeki çabaları ve tatbikatların Bakü’de gerçekleştirilmesini sağlayamadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakü’yü BAP’ın temel ilkesi olan, “tatbikatları tüm işbirliği yapan ülkelere açık olması” ilkesinin çiğnendiğini dolayısıyla, NATO’nun aldığı kararı savundular ve Azerbaycan yönetimine derin teessüflerini ilettiler. NATO Genel sekreteri de olayla ilgili eleştirilerini daha önceden bildirmişti. Bakü’deki Türkiye elçis Çeviköz’ün Bakü yönetimine Ermeni subayların katılımını engellememeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu da hatırlatalım.

Baba Aliyev Doğu ve Batı arasında bir denge politikası yürütebilirken, hatta muhalefete bile şeklen de olsa izin verirken, İlham Aliyev seçimler esnasında muhalefeti kan dökerek ezmiş ve doğrultusunu Rusya’dan yana çevirmişti. Haydar Aliyev günündeyse, ABD ve Azerbaycan arasında “yakın gelecekte” NATO üyeliği konusu konuşulmaktaydı…Tatbikatların iptal edilmesi sonrasında Azerbaycan-NATO ve Azerbaycan-ABD ilişkilerinin daha zorlu bir yola gireceğine şüphe yok.

Siyaset uzmanlarından Zarduşt Alizade “Zerkalo”ya yaptığı açıklamada, yükseltilen gürültünün vatanseverlik veya Karabağ’la ilgisi olmadığını “Ermeniler gelebilir veya gelmeyebilirlerdi, bu Karabağ meselesini herhangi bir şekilde etkilemezdi. Azerbaycan toplumu gürültü yapmamalı ve ura-vatansever tavır almamalıydı. Bu kesinlikle çılgınca ve yapıcı olmayan bir tavırdı” dedi.

Askeri uzman Uzeyir Cafarov’sa, Azerbaycan için hoş olmayan sonuçları kaçınılmaz olduğunu, benzer olayın BAP çerçevesinde ilk kez meydana geldiğini ve NATO Genel sekreterinin tatbikatları iptal etmesinin, Azerbaycan’a karşı ciddi bir tavrın olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

14 Eylül’de Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün Duşanbe’de yapılan toplantısına katılması gereken İlham Aliyev’in bu toplantıya katılmayacağı, yerine başbakan Rasizade’nin Tacikistan’a gideceği bildirildi. Turan Ajansı haberle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Tatul Hakobyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.