İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KOÇARYAN- ALİYEV 3. BULUŞMASI BUGÜN ASTANA’DA

Rusya Azerbaycan’la olan sınırını kısmen kapattı

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan bildirilewn habere göre bugün Kazakistan’ın başkentinde 3. Koçaryan- İ. Aliyev buluşması gerçekleşecek. Koçaryan- Aliyev müzakerelerinin Rusya devlet başkanı aracılığı ve katılımıyla gerçöekleşmesi öngörülmekte.

15 başkan Koçaryan BDT üye ülkeleri devlet başkanları konseyi oturumuna katılmak üzere Astana’ya hareket edecek. Zürve öncesinde üye ülke hükümet başkanları ve dışişleri bakanları konseylerinin oturumları gerçekleştirilecek.

Bu BDT zirvesinin Beslan’da gerçekleşen terör olayından iki hafta sonra gerçekleşmesi anlamlıdır. Astana’da esas dikkatin terorizmle mücadeleye verilmesi öngörülmektedir. Ayrıca Rusya’nın Azerbaycan’la olan sınırını, Kuzey Kafkasya’da gerçekleşen son teror olayı gerekçesiyle kapattığını da hatırlatalım. Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Aleksandr Yakovenko, Rusya-Azerbaycan sınırı üzerinde bulunan “Yarağ-Kazmalyar”, “Dagirkent-Kazmalyar”, “Novofilya”, “Karağ” sınır kapılarındaki sivil ve araç geçişlerinin sınırlandırıldığını açıkladı ve Azerbaycan’la yüksek işbirliği düzeyini koruyan rusya’nın terorizmle mücadele doğrultusunda aldığı bu kararaın anlayışla karşılanacağını beklediklerini ifade etti.

Astana zirvesi Leonit Kuçma için katıldığı son BDT zirvesi olurken, Gürcistan Devlet başkanı Mihail Sahakaşvili zirveye ilk kez katılacak. Rustavi-2 TV; Gürcistan başbakanı Zurab Jvanya’nın Astana’ya geldiğini bildirdi. Rus-Gürcü ilişkilerindeyse gerginlik sürmekte. Moskova’da; Beslan teror olayının Pankisi vadisine sığınan teroristlerle alakası olduğu şüphesi devam ederken, Tiflis’te Rusya-Abhazya demiryolunun tek taraflı açılmasına ilişkin karar şaşkınlık yarattı. Rusya’nın, Gürcistan’ın Rusya’ya olan 3.6 milyon dolar borcundan ötürü, Rus hava sahasını Gürcü havayolu şirketlerine kapattığını da ayrıca belirtelim.

Astana’daki zirveye Moldova devlet başkanı katılmayacak. Interfax’ın yaptığı açıklamaya göre Vladimir Voronin’se; BDT entegrasyon dinamiğinde düşüş olduğunu söyledi.

Tatul Hakobyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.