İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryanilerin köyüne zorla yerleşen korucuları jandarma çıkardı

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde Süryanilere ait Sarıköyü’ne yerleşen ve uyarılara rağmen burayı terk etmeyen korucular, jandarma zoruyla köyden çıkarıldı

Sarıköy’deki süryanilerin bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 1994 yılında Avrupa’ya göç etmesi üzerine terörle mücadelede daha etkin olmak amacıyla köye yerleştirilen korucular, Süryanilerin geri dönme talebine rağmen köyü boşaltmadı. Süryanilerin yaklaşık bir ay önce Şırnak Valiliği’ne korucuların köyü boşaltması için başvuru yapması üzerine Valilik, korucuları köyü boşaltmaları konusunda uyardı. Hatta Şırnak Valisi Osman Güneş, köye 3 kez giderek, koruculardan köyü boşaltmasını istedi. Tüm uyarılara rağmen köyden ayrılmak istemeyen ve toplam 28 evden oluşan korucular, İdil Jandarma Komutanlığı ekiplerinin zoruyla köyden çıkarıldı.

“MAĞDUR OLDUK”

Köy korucularından Kazım Bulut, yaklaşık 10 yıl önceki kamu idarecilerinin talebi üzerine ikamet ettikleri Yaya Köyü’nden Sarıköyü’ne yerleştirildiklerini söyledi. Geçen süre içinde Yaya Köyü’ndeki evlerine başkalarının ya da yakınlarının yerleştiğini bildiren Bulut, şöyle dedi: “Bu nedenle Sarıköyü’nü boşaltamadık. Yoksa köyü zorla ele geçirme gibi bir niyetimiz yok. Dün ‘görev’ nedeniyle köydeki korucular olarak karakola çağrıldık. Gece orada bekletildik. Jandarma ekipleri gece köye giderek, ailelerimizi köyden çıkarmış. Bizim karakoldan 3 saat önce ayrılmamıza izin verildi. Toplam 300 kişiyiz. Gidecek evimiz olmadığı için yakınlarımızın yanına yerleşeceğiz. Mağdur olduk. Mağduriyetimizin giderilmesi için bizlere ev yapılmasını istiyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.