İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan´da Ermeni komutan öfkesi

Clare Doyle

BBC muhabiri

Azerbaycan’da önümüzdeki hafta yapılacak NATO tatbikatına Ermenistan’dan bazı askerler ve iki komutanın da katılacağının açıklanması halkın öfekesine neden oldu.

Azerbaycan ve Ermenistan, 1990’lı yıllarda Dağlık Karabağ sorunu yüzünden savaşmıştı. Savaşta 25 bin kişi hayatını kaybetti, bir milyona yakın kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

1994’te ateşkes ilan edildi ancak hala barış anlaşması imzalanmadı. İki ülke arasındaki askeri gerginlik o tarihten beri devam ediyor.

Bir gazete, Ermeni subayların Bakü’de öldürülebileceği iddiasını ortaya attı. Bir televizyon kanalı, “Azerileri Karabağ için savaşa çağırmaya ramak kaldı” dedi.

Ermeni subay ve askerlerin ziyaretini protesto etmek için bazı basın kuruluşlarında greve gidildi.

Meclis Başkanı, Azeri çocuklarını öldürenlerin ülkeye sokulmamasını istedi.

Ancak Azeri hükümeti, Ermeni asker ve subayların ülkeye gelişlerini önleme konusunda yapabilecek birşeyi olmadığını söylüyor.

NATO’nun Barış İçin Ortaklık Programı uyarınca Azerbaycan Ermenistan dahil üye ülkelerin subaylarıyla işbirliği yapmak zorunda.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ramiz Melikov, “Ermenileri NATO davet etti. Biz NATO’nun talimatlarını yerine getiriyoruz. Ermenilerin gelip gelmeyeceğini hala bilmiyoruz” diyor.

Melikov’un bu sözleri, Azeri hükümetinin NATO yükümlülükleriyle halkın hassasiyetleri arasında sıkışıp kaldığını gösteriyor.

Bu kadar yıl süren düşmanlıktan sonra, iki ülkenin birbirlerini soykırımla suçlamasından sonra kamuoyunda böyle bir hassasiyetin oluşması sürpriz sayılmamalı.

İki ülkenin NATO içinde işbirliği yapma girişimleri bir trajediyle sonuçlanmıştı. Şubat ayında Budapeşte’de NATO’nun eğitim programına katılan bir Ermeni subay öldürüldü. Cinayeti aynı programda yer alan bir Azerinin işlediği öne sürüldü.

Yorumlar kapatıldı.