İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HATEMİ: `ERMENİSTAN BİZİM İÇİN SADECE BİR TOPRAK PARÇASI DEĞİL´

Ermenistan devlet başkanıyla düzenlediği ortak basın toplantısında İİC Cumhurbaşkanı Hatemi “Ermenistan bizim için sadece bir toprak parçası değil. Burası, çalışkan, evrensel kültürün gelişmesinde büyük rol oynamış bir halkın yaşadığı yerdir. İran Ermenistan’la özel ilişkilere sahiptir. İran ve Ermeni halklarının ilişkileri, yan yana yaşayan ve birbirinin hükümranlığına saygı duyanlar için en iyi örneği teşkil edebilir” dedi.

BDT 3 ülkesine yönelik ziyaretine İİC cumhurbaşkanı Hatemi dün Ermenistan’la başladı. 1992 yılında Ermenistan ve İran arasında kurulan diplomatik ilişkiler sonrasında İran devlet başkanının ilk ziyareti bu Ermenistan’a. Seyid Muhammed Hatemi iki günlük resmi ziyareti sonrasında Belarusya ve Tacikistan’ı ziyaret edecek.

İran-Ermenistan ilişkileri ve işbirliğinin her iki tarafın faydasına ve herhangi bir tarafa zarar vermediğinin altını çizen İran devlet başkanı “Çok hassas Kafkaslar’da istikrar gerekli, Tahran Kafkasya ülkelerinin güvenliğini kendi güvenliği olarak kabul etmektedir” dedi.

Dün yapılan İran ve Ermenistan devlet başkanları buluşmasından sonra, genişletilmiş kadrolu Ermenistan-İran toplantıları gerçekleştirildi ve toplantılar sonunda 7 anlaşma imzalandı. Müzakerelerden memnun olan Robert Koçaryan “Ermenistan için dost ülke devlet başkanının ziyarerti oldukça önemlidir. İkili ilişkileri ilgilendiren tüm konular değerlendirildi” dedi.

İran’la ilişkilerde ekonomik alandaki ilişkileri öncelikli saydıklarını ve imzalanan sözleşmelerin bu alana ilişkin olduğunu kaydeden R. Koçaryan, burada en önemli alnın enerji olduğunu, bu konuda büyük bir deneyim birikimi olduğunu ve buna dayanarak bu doğrultudaki ilişkilerde daha ciddi adımlar atmaya hazır olduklarını ifade etti. İlgili projelerin sadece ikili ilişkiler anlamında değil, bölgesel anlamda önemli olduğunu, İran gibi potansiyeli, kültürel mirası, bölgesel önemi dikkate alındığında, böyle bir ülkeyle geniş gündemli ilişkiler kurmanın odukça önemli olduğunu da belirtti R. Koçaryan.

Koçaryan-Hatemi buluşması esnasında Ermenistan devlet başkanı İranlı görevdaşına Karabağ sorunu müzakerelerine ilişkin bilgilendirdi. Ağustos ayı başında Bakü’ye resmi bir ziyarette bulunan Hatemi, tahran’ın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını bir kez daha tekrar etmiş, Dağlık Karabağ’ın da onun ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etmişti. Hateminin bu açıklamalarının bazı İran basın organlarında eleştirildiğini de hatırlatalım. Ancak bu eleştiriler Ermenistan’ı savunmak için yapılmamıştı. Daha birkaç ay önce Tahran’a bir ziyarette bulunan Azerbaycan Dışişleri bakanı Elmar Mamedyarov, İran’da yaşayan Azerbaycanlıların bu ülkenin ulusal azınlığı olduğunu söylemiş, bu sebeple İran basınında Azerbaycan karşıtı makale diziler yayımlanmıştı.

Koçaryan-Hatemi ortak basın toplantısında 4 Eylül’de Beslan kentinde meydana gelen terör olayı da kınandı. İran’ın da terör kurbanı olduğunu vurgulayan Hatemi, terorizmin doğu-batı, İran, Amerika tanımadığını, en acı olanın, bazı teroristlerin bunu dini kisve altında yaparak iki kere günah işlemekte olduklarını vurguladı.

Beslan’da çocukların öldürülmesine ilişkin Koçaryan, uluslararası topluluk ve insanlığın buna uygun yanıt vermesi gerektiğini, değişik fikir ve amaçlara sahip insanların kendilerini kurban edebileceğini kaydetti. “Aynı fikir ve amaçlar için kendi çocuk ve ailelerini kurban etmeye de hazır olup olmadıkları” sorusunu da soran Koçaryan “Hazır olduklarını zannetmiyorum. Eğer hazırlarsa, insan değiller” dedi.

Bugün sabah İİC devlet başkanı Hatemi, Ermeni Soykırımı Kurbanları Anıtını ziyaret edecek.

Hakob Tatulyan /kısaltıldı/

Yorumlar kapatıldı.