İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ZORYAN ENSTİTÜSÜ’NÜN ORTAK TOPLANTISI

Armenian Mirror Spectator haftalık gazetesinin bildirdiğine göre; Zoryan Enstitüsü Akademik ve Korporativ İdare üyeleri Kanada’nın Toronto kentinde düzenledikleri 3 günlük bir toplantıyla kuruluşun kazanımlarını ve ilerdeki çalışmalarını değerlendirdiler.

Oturumu idare eden Dr. Varujan Ayvazyan’ın açılış ve kuruluş başkanı Gurgen Sargsyan’ın raporundan sonra, kasiyer Mik Mkrtçyan Enstitü’nün finansal durumunu açıkladı ve gelirlerde istikrarlı bir artış olduğunu vurguladı. Korporativ idare sekreteri George Şirinyan, yeni Akademik idare adayları olan Stepan Asaturyan (California Üniv. Berkley – Tarih profesörü ) ve Liza Sirakanyan’ı (Hanover, Dortmunt Kolej) tanıttı, her ikisi de katılımcıların takdirini alarak üyelikleri teyid edildi.

Soykırıma ilişkin çalışmalarla ilgili olarak prof. Vahakn Dadryan, bu yıl sonbaharda yayımlanacak “Ermeni Soykırımı 1915-16-Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi Arşivi’nden seçilmiş Belgeler” eserinin öneminden bahsetti. Eser editörleriyse Volfgang ve Sigrid Guster. Daha sonra, I. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra, Mütareke sırasında türk gazetelerinde basılan makalelerin çeviri ve yayımlanmasının önemini ifade eden Dadryan, bunların o dönem Türkiye’de sansür olmaması ve Türk Askeri Mahkemelerinin kararları olduğunu kadetti.

Haçik Tolollyan “Diaspora: A journal of Transnational Stadies” dergisinin kazanımlarından bahsetti, Zoryan Enstitüsü ve Toronto üniv. Yayınevi’nce ortak yayımlanan dergi 12 yıldır yayımlanmakta.

Toplantıda Minesota Üniv. katılımı ve Zoryan Enstitüsü girişimiyle, İngilizce ve Türkçe “Toplu bir bilgi organı”na teşebbüs edildiği böylece Ermeni Soykırımına ilişkin konuların ilgililere tahsis edileceği de belirtildi.

Yair Oronn öğrenciler üzerine yaptığı araştırmaların etkisi üzerine açıklamalarda bulundu ve önümüzdeki yıl İsrail’de Ermeni Soykırımı’na ilişkin bir konferans yapılmasını teklif etti.

Daha sonra Suren Çekiçyan, Soykırımdan kurtulanların tanıklıklarına ilişkin 660 kişini kaydedilen tanıklıklarının (herbiri 1-6 saat süren) yaklaşık yarısının DVD’ye kaydedildiğini ve yıl sonuna kadar sayısallaştırma işleminin bitirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Kopenhag’da bulunan “Danimarka Misyoner Arşivleri”nde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren George Şirinyan, Dr. Erik Markusen ve diğer birkaç mezunun konuya ilişkin bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Ortak toplantıda Soykırımın 90. yılına ilişkin Enstitü programı da değerlendirildi.

H. Dz.

Yorumlar kapatıldı.