İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Operasyonun bilançosu ağır

Moskova

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

3 Eylül 2004— İnterfaks ajansının verdiği habere göre, okul baskınına katılan 27 teröristin öldürüldü.

Kuzey Osetya’nın Beslan kentindeki okul baskınının üçüncü gününde Rus güçleri binaya bir operasyon düzenledi. Kriz masası, teröristlerin ateş açmasının ardından Rus özel kuvvetlerinin harekete geçmek zorunda kaldığını açıkladı.

Önce iki şiddetli patlama sesi duyuldu. Ardından 4 helikopter okulun çatısına indi. Rus güçleriyle binadaki teröristler arasında şiddetli çatışma çıktı.

Bu sırada pek çok rehine okuldan kaçtı. Ancak kaçan rehinelere teröristler tarafından ateş açıldı. Rus haber ajansı Interfax da, operasyon sırasında okulun çatısının çöktüğünü duyurdu.

‘OPERASYON PLANLI DEĞİLDİ’

Kontrolü tamamen ele geçiren Rus birlikleri, binada kalan rehinelerin de kaçabilmesi için okul duvarında bir delik açtı. Rehinelerin tümü daha sonra binadan tahliye edildi.
Rusya rehine krizinden fotoğraflar

Beslan kentindeki güvenlik şefi ve Rusya Federal İstihbarat Servisi yetkilisi Valeri Andreyev, asıl amaçlarının müzakereleri sürdürmek olduğunu ve yapılan operasyonun planlı bir harekat olmadığını söyledi.

4 helikopter operasyon sırasında okul çatısına askerleri indirdi. Bu sırada meydana gelen bir patlama ile çatı çöktü.

95 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin Kuzey Osetya Başkanı Valery Andreyev, Beslan kentinde rehin eyleminin düzenlendiği okulda ölenlerin 95’inin kimliğinin belirlendiğini söyledi.

‘ALANA HALA KAYIP’

Beslan kentindeki okulda rehin alınanlar arasında bulunan Türk kızı Alana Doğan’ın kayıp olduğu belirtildi.

İzmir’de yaşayan Çetin Doğan, şunları söyledi: “Viladikafkas Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan yengem Anetta Gadiava Doğan ile yaklaşık 40 dakika önce telefon görüşmesi yaptım. Kendisi oldukça bitkindi. Kızları Alana’nın kayıp olduğunu, bulamadıklarını söyledi.

27 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Kuzey Osetya’daki okul baskınına katılan eylemcilerden 27’sinin öldürüldüğü bildirildi. İnterfaks ajansının haberine göre, bir Rus yetkili, operasyonda toplam 10’u Arap kökenli 27 eylemcinin öldürüldüğünü söyledi.

3 terörist ise sivil kıyafetler içinde kaçmaya çalışırken tutuklandı. Teröristlerden 4’ünün hala arandığı bildirildi. Bir Rus internet sitesi ise, teröristler arasında Türk vatandaşının da bulunduğunu öne sürdü.

‘EYLEMİ EL KAİDE FİNANSE ETTİ’

Kuzey Osetya’daki bir okulda düzenlenen rehin alma eyleminin terör örgütü El Kaide tarafından finanse edildiği iddia edildi.

Rus İTAR-Tass ajansı, kimliğini açıklamadığı güvenlik kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, eylemi El Kaide’nin finanse ettiğini, Çeçen lider Şamil Basayev’in de planladığını belirtti.

Haberde, El Kaide üyesi olduğu sanılan Ebu Ömer Esseyf’in ise eylemin finanse edilmesini ayarladığı öne sürüldü.

KURTARILAN ÇOCUKLAR ÇIPLAK

Binadan kurtarılan çocukların çoğunun çıplak olduğu gözlendi. Kapalı ortamda sıcaktan bunaldıkları için elbiselerini çıkarttığı belirtilen çocukların, bitkin durumda olduğu dikkat çekti.

Öte yandan okulda bulunan rehine sayısına ilişkin çelişkili rakamlar bulunuyor. Rus yetkililer 500 rakamını telaffuz ederken, görgü tanıkları okulda en az 1500 kişinin bulunduğunu öne sürüyor. Perşembe günü başlayan rehine eyleminde ilk gün biri terörist 12 kişi ölmüş, 50 rehine de kaçmayı başarmıştı.

Teröristler, İnguş Cumhuriyeti’nde cezaevinde bulunan Çeçen milislerin serbest bırakılmasını ve Çeçenistan’daki tüm Rus birliklerinin geri çekilmelerini talep ediyorlardı.

Rus Federal Güvenlik Dairesi, krizi sona erdirmek için kesinlikle şiddete başvurmayacaklarını ve sorunu müzakere yoluyla çözeceklerini söylemişti.

RUSYA’DA TERÖR DALGASI

Rusya’da geçen hafta iki uçak aynı gün birbiri ardına düşmüş, 90 kişi hayatını kaybetmişti. Uçakların terör eylemi sonucu düştüğü ihtimali güç kazanırken dün akşam da Moskova’da bir otomobildeki bombanın patlaması sonucu 10 kişi ölmüştü.

2002’nin Ekim ayında Moskova’da bir tiyatro binasını basan Çeçen saldırganlar onlarca kişiyi günlerce rehin tutmuş, düzenlenen operasyondan 100’den fazla kişi ölmüştü.

Yorumlar kapatıldı.