İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Soykırım’ı tanıyacağım

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı John Kerry, sözde Ermeni soykırımını ‘vahşet’ diye tanımladı ve seçildiği takdirde gelecek yıl 24 Nisan günü soykırımın resmen tanınacağını söyledi. Daha önceki başkan adayları da seçim öncesinde Ermenilere vaatlerde bulunmuştu. Ancak Kerry’nin senatör olarak da Ermeni iddialarına hep destek verdiği biliniyor.

ABD’de Demokrat Parti başkan adayı John Kerry, başkan seçilirse yeni Amerikan yönetimi olarak 24 Nisan 2005 tarihinde sözde ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyacağını açıkladı. Massachussetts eyaletinde, Amerika Ermeni Ulusal Kongresi (ANCA) adlı Ermeni grubunun düzenlediği müzik festivali Armenstock’a davet edilen Kerry, seçim kampanyası dolayısıyla katılamadığı bu festivale bir mektup gönderdi.

Demokrat Parti Massachussetts Milletvekili Barney Frank tarafından okunan mektubunda Kerry, ‘Sizi temin ederim ki, Başkan olarak, Ermeni soykırımının inkarına karşı savaşmayı sürdüreceğim. Benim yönetimim, 24 Nisan 2005’i, bu vahşetin 90’ıncı yıldönümü olarak tanıyacaktır ve insanlığa karşı bu suçun, gelecek soykırımları önlemesinde kullanılması için çalışacaktır. Soykırımı sona erdirme yönündeki ahlaki sorumlulukta uzlaşma olamaz’ dedi.

Kerry, Ermeniler’e mektubunda, ayrıca şu mesajları verdi: ‘ABD’nin Ermeni soykırımını tanıması, ABD-Ermenistan ilişkileri ve ticaretinin güçlendirilmesi, Ermenistan’a ambargoların kaldırılması ve Yukarı Karabağ’da adil ve kalıcı bir barış için Ermeni toplumuyla yirmi yıldan fazla süredir çalışmak benim için bir ayrıcalık’ dedi.

YILLARDIR ÇALIŞIYOR

Massachussetts Senatörü Kerry’yi, sözde soykırımı tanıyacağı yolunda daha önce söz veren başkan adaylarından ayıran en önemli özelliği, kongrede bizzat ‘Ermeni soykırımı’nın kabul edilmesine yönelik girişimlere destek vermesi olarak görülüyor. Kerry, kongrede yıllardır sözde soykırımın tanınması çabalarında yer alıyor.

ABD’de başkan adaylarının, sözde soykırımı tanıma sözüyle Ermeni asıllı seçmenin oylarını toplamaya çalışmaları bilinen ve her seçimden önce tekrarlanan bir eylem. Ancak adaylar, başkan seçildikten sonra, her seferinde Ermenilere verdikleri sözü unutuyor. Başkan George Bush da, sözde soykırımı tanıyacağını vaat etmiş, ancak sonradan ağız değiştirmişti. Bu yüzden Bush, Ermeni lobi gruplarının sert tepkilerine hedef olmuştu.

Yorumlar kapatıldı.