İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum ayinine Türk mevlidi

KKTC’nin Güzelyurt ilçesinde dün başlayan tartışmalı Rum ayini, 8 bin nüfuslu yerleşim birimini, sağcı-solcu Türklerin, Rum dindarların, siyasetçilerin ve medyanın gösteri merkezi haline getirdi. Kıbrıslı Türkler hem protesto hem de barış gösterisi düzenledi. Ayin ile aynı anda şehitler için mevlit okundu.

AYA Mamas kilisesindeki ayin, hafta sonu kapısına yerleştirilen bombanın gölgesinde başladı. 3 binden fazla Rum, 30 yıl aradan sonra ilk kez Güzelyurt’ta ayine katıldı. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı kilise çevresini askeri helikopterler de havadan kontrol altına aldı. KKTC polisinin üçte birinin görev aldığı ayindeki güvenlik önlemlerinin, Kenan Evren ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın aynı kiliseyi ziyaretinde bile alınmadığına dikkat çekildi.

Rum ana muhalefet partisi Nikos Anastasiades, AB elçileri ve eski Rum lider Yorgo Valisiu’nun katıldığı ayinde kilise içinde çan çalındı, rahip ve rahibeler ilahiler okudu ve Rumlar mum yakarak gözyaşı döktü.

Ayin devam ederken kilise bahçesine KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat gelerek Rum dindarlar ile tokalaştı. Rumların alkışları arasında bahçeden ayrılan Talat daha sonra kilisenin yakınında düzenlenen barış mitingine katıldı. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla iktidardaki sol görüşlü CTP’nin desteklediği mitingde Kıbrıslı gençler, adada barış istediklerini belirtti.

Hafta başında Güzelyurt’ta ‘ayine hayır’ mitingi düzenleyen sağ kesim ise kilisenin karşısındaki Fatih camiinde Türk şehitlerin ruhuna mevlit okuttu. Şehit yakınları, ellerinde bayraklarla ayini protesto etti.

NAKLEN YAYINLANDI

Rum medyası da gövde gösterisi düzenledi. Rum televizyonları, ayini naklen yayınlarken Rum yönetimi de Yunanistan’la işbirliği yaparak ayinin tüm dünyadan izlenmesini sağladı.

Rum inanışına göre, Anadolu’da bir mağarada inziva hayatı yaşayan Rahip Mamas, bir aslanı, vergi isteyen görevlilerin yanında üzerine binerek terbiye etti. Vergi memurlarının canını kurtaran ve aslan ile dolaşan Mamas bu mucizesi üzerine azizliğe yükseldi. 2 gün süren ayin, Anadolulu Aziz Mamas adına düzenleniyor.

Başbakan Talat’tan tebrik

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, eşi Oya Talat ile beraber ayin devam ederken Aya Mamas Kilisesi bahçesine geldi. Rumların sevgi gösterileriyle karşılanan Talat, ‘Bu dini bir etkinlik. Ben daha fazla rahatsızlık yaratmak istemiyorum. Sadece bir ‘merhaba’ demeye geldim. Ama bunu söylemeye de galiba imkan yok. Hayırlı olsun diliyorum’ dedi. Talat, Rumlar tarafından kiliseye davet edilmesine rağmen kısa süre sonra ayrıldı.

Yorumlar kapatıldı.