İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa başörtüsünden taviz vermiyor

30 Ağustos 2004 — Fransa Dışişleri Bakanı da bazı Arap ülkelerini kapsayan bir tura çıktı.

Fransa hükümet sözcüsü Jean-François Cope, ülkesinin, iki Fransız rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için ulusal değerlerinden taviz vermeyeceğini söyledi. Sözcü, “devlet okullarında başörtüsünü yasaklayan kanun uygulanacaktır” dedi.

Bu arada Fransa hükümeti , vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak için Arap dünyası nezdinde girişimlere başladı. Bu çercevede Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Mısır’a gitti.

Barnier’in Kahire’de Sünni din adamı Şeyh Yusuf El Kardavi ile bir araya geldiği öğrenildi. El Kardavi’nin El Cezire televizyonunda konuya ilişkin açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Kahire’de basın toplantısı düzenleyen Barnier, kaçırılan gazetecilerle ilgili olarak Irak’taki Fransa Büyükelçiliği’nin girişimlerini daha da etkinleştirmek amacıyla Bağdat’a gideceğini kaydetti.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Bu arada, merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonu, Fransız gazetecilerin kaçırılmasını kınadı ve derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

Fransız gazetecilerin kaçırılması Ürdün tarafından da “Bu tür eylemlerin Araplara ya da Müslümanlara yarar getirmeyeceği” sözleriyle kınandı.

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, yazılı bir açıklamada bulunarak, Irak’ta görevlerini yapan Fransız gazetecilerin derhal salıverilmesini istedi.

YASA BU HAFTA YÜRÜRLÜKTE

Iraklı militanlar, kaçırdıkları iki Fransız gazeteciyi serbest bırakmak için başörtüsü yasağının kaldırılmasını istemiş ve bunun için 48 saat süre tanımıştı.

Fransa’da başörtüsü yasağı Perşembe günü yürürlüğe girecek.

Fransız gazetecileri kaçıran grup, geçen hafta da İtalyan gazeteci Enzo Baldoni’nin öldürülmesini de üstlenmişti.

Yorumlar kapatıldı.