İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Irak’tan Türklere vize şoku

Uğur ERGAN/Ateş YALAZAN-Fahir ARIKAN/ANKARA

Türkiye’nin gönderdiği askeri uçakla dün ilk resmi ziyaretini yapan Irak’ın geçici Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver, Ankara’yı şoke etti.

Ankara’ya gelen Irak’ın geçici Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeye vize uygulayacaklarını açıkladı. Terörist sızmaları önlemek için alındığı söylenen karar Ankara’da şok yarattı.

IRAK’ın geçici Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver’in dün Ankara’daki temaslarında, Türk tarafında ‘soğuk duş’ etkisi yaratan bir gelişme yaşandı. El Yaver’in, Irak’a terörist sızmaları önlemek için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye vize uygulama kararı aldıklarını ilettiği öğrenildi.

El Yaver yeni görevine geldikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla Ankara’ya gelen El Yaver’i Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Törende Irak’ın yeni milli marşı çalındı ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra üzerindeki Saddam’ın kendi el yazısıyla yazdığı Allahuekber yazısının değiştirildiği yeni Irak bayrağı göndere çekildi. Heyetlerarası görüşmeler, kimi zaman gerginlik yaşanması nedeniyle planlanandan yaklaşık bir saat fazla sürdü.

ABD VE İNGİLTERE BASKISI MI

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde El Yaver, vize kararını 1 Temmuz’da aldıklarını ve uygulamaya başlanılması için Irak’ın halen açık bulunan 34 büyükelçiliğine talimat gönderildiğini söyledi. Türk tarafının izlenimi ise, Irak’ın bu kararı almasında, işgal güçleri ABD ve İngiltere’nin baskısının önemli rol oynadığı oldu. Irak’ın Türkiye’ye vize uygulama kararı almasına rağmen, bu karar, kara taşımacılığının yapıldığı Habur Sınır Kapısı’nda hayata geçirilemiyor. Ancak Irak’ın agreman istediği büyükelçi Sabah Cemil Ümran’a Ankara’nın ‘olur vermesi’ ve Ümran’ın da bu göreve başlamasından sonra, Irak’ın uygulayacağı vize rejiminin daha katı hale gelebileceği belirtiliyor.

Nitekim dün Çankaya Köşkü’ndeki heyetlerarası görüşmede bulunan Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü’nden Haldun Otman’ın, Irak’ın Türklere uygulayacağı vize rejiminin esnek olması gerektiğini söylediği öğrenildi. Türk tarafı aksi takdirde iki ülke arasındaki ticaretin ciddi boyutta olumsuz etkileneceği uyarısında bulunurken, Irak tarafı, gereken kolaylığın gösterileceği sözü verdi.

SİNEK KÜÇÜK AMA…

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yaver’i ikametine ayrılan Camlı Köşk’te ziyaret ederek yaklaşık 40 dakika görüştü. Görüşmede Erdoğan, PKK’nın son dönemde Türkiye’deki etkinliğini arttırma çabası içine girdiğini hatırlattı. Türkiye’nin bununla başa çıkabilecek güçte olduğunu vurgulayan Erdoğan, ‘Sinek küçük ama mide bulandırıyor. Bu konuda adım atmanızı bekliyoruz’ uyarısını yaptı. Yaver de ‘Sizin için şer odağı olan bizim için de şer odağıdır’ diyerek mücadele mesajı verdi.

Çelik yelek giyip geldi

IRAK Devlet Başkanı Gazi El Yaver’i, Esenboğa Havalimanı’nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve diğer yetkililer karşıladı. Egemenlik devrinden sonra Irak’tan Türkiye’ye yapılan ilk üst düzey ziyarette El Yaver’e, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Cuburi eşlik ediyor. Ankara’ya Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla gelen El Yaver’in çelik yeleği dikkat çekti. Görüşmelerde ise Irak’ta çalışan Türklerin güvenliği konusu gündeme geldiğinde El Yaver, ‘Ben kendi güvenliğimi sağlamakta öylesine zorlanıyorum ki. Beni anlıyorsunuzdur umarım’ diyerek, bu konuda yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

Anıtkabir’den başladı

Irak Devlet Başkanı Gazi El Yaver, Ankara’da ki temaslarına Anıtkabir’i ziyaret ederek başladı. El Yaver için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde de bir tören düzenlendi.

Yorumlar kapatıldı.