İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katolik cemaati, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Kardinal Ratzinger’e itiraz etti

Vatikan’ın önemli kurumu Dinsel Öğretiler Kurulu Başkanı Kardinal Joseph Ratzinger tarafından Türkiye’nin yerinin Avrupa Birliği olmaması gerektiğinin savunulması, Türkiye’de yaşayan Katolik cemaati arasında rahatsızlığa yol açtı.

Türkiye Katolik Piskoposlar Meclisi Sözcüsü George Marovitch, “Kardinal Ratzinger’in Türkiye konusundaki değerlendirmelerini tasvip etmiyorum. Ratzinger’in yaptığı, siyasi bir konuda kendi görüşlerini ifade etmekten ibarettir. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Ratzinger’in dile getirdiği bu görüşlerin, Katolikler açısından herhangi bir bağlayıcılığı söz konusu olamaz.” dedi. Roma’da açıklama yapan Marovitch, Kardinal Ratzinger’in Katolikler açısından bağlayıcı nitelikteki değerlendirmelerinin sadece Hıristiyanlık’taki dini meselelerden ibaret olduğunu vurgulayarak, “Siyasi görüşleri sadece kendisini bağlar. Dolayısıyla Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmaması, tüm Katoliklerin bu meselede onunla hemfikir olmasını gerektirmez.” diye konuştu. George Marovitch, Kardinal Ratzinger’in Türkiye’ye olumsuz yaklaşımlarına karşılık 1963’te vefat eden Papa 23. Jean’ın ise Türkleri çok seven bir kişi olduğunu anımsatmak istediğini belirterek, şöyle konuştu: “Papa 23. Jean, papa seçilmeden önce 10 yıl boyunca Türkiye’de çalışmıştı ve Türkleri gayet iyi tanıyordu. Günlüğünde, ‘Türkleri seviyorum’ diye yazdığını herkes biliyor. O, Ratzinger’in aksine, Türkiye’nin en uygar ülkeler arasında yer almasına inanan biriydi.”

Almanya doğumlu ünlü din bilimci Ratzinger, Le Figaro gazetesinin dergisine yaptığı açıklamada, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin geleceğini Hıristiyan kökenli AB yerine, İslam ülkeleri örgütünde araması gerektiğini söylemişti. Osmanlı İmparatorluğu’nun geçmişte Viyana kapılarına dayandığını ve Balkanlar’da savaştığını hatırlatan Ratzinger, Türkiye’nin her zaman Avrupa için tezat oluşturacağını ileri sürmüştü. Vatikan’dan gelen bu açıklamaya ilişkin görüşleri sorulan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise “Vatikan bir din devletidir. AB üyesi değildir. Biz Avrupa Birliği üyesi ülkelerle konuşuyoruz ve değerlendiriyoruz.” şeklinde tepki göstermişti. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.